Hopp til navigasjon Hopp til innhold

MSN lanserer videochat…igjen

Microsoft og Logitech har stor tro på at nylanserte versjon 7 av MSN Messenger vil få videochat til å ta av.

Garreth Hayes Logitech Messenger
Microsoft og Logitech har stor tro på at videochat på nettet vil ta av i forbindelse med lanseringen av MSN Messenger 7.0. Ifølge en Logitech-initiert spørreundersøkelse regner 56% av nordmenn gratis, fullskjerm videosamtale som foretrukket kommunikasjonsform, etter å møte folk ansikt til ansikt.

Geoff Sutton, regionsjef i MSN Europe sier at MSN Video Conversation gir «en helt ny dimensjon som er nødvendig for MSN Messenger som viktig kommunikasjonskanal».

Lover bedre kvalitet

Men videochat er vel ikke noe nytt, vil mange kanskje innvende. Videosmataler har selvfølgelig vært en integrert del av MSN Messenger en årrekke allerede, og dermed er det kanskje ingen stor utfordring å styre entusiasmen når Microsoft med brask og bram lanserer «MSN Messenger 7.0 med live lyd og video!». Men alle som har prøvd å bruke webcam-funksjonen i Messenger tidligere vet at det sjelden har vært en smertefri opplevelse. Kvaliteten har vært laber, bildet har vært hakkete og lyden dropper ut med ujevne mellomrom.

Nå er det slutt på det. Det hevder i hvert fall både MSN og samarbeidspartner Logitech, som foruten å være verdens største leverandør av webkamera også har samarbeidet tett med Microsoft om å få implementert en ny teknologisk grunnplattform for videooverføring i Messenger.

– Jo, det har alltid vært en videochat-mulighet i Messenger. Men nå har vi løftet det kvalitetsmessig, med mye bedre lyd og nesten TV-kvalitet på bildet, forklarer portalsjef Helge Birkelund i MSN Norge.

– En revolusjon

Kvaliteten på den nye videofunksjonen i Messenger er riktignok merkbart bedre enn før, men det er ikke til å stikke under en stol at både Microsoft og Logitech kanskje smører litt tykt på i sine produktbeskrivelser.

Logitech beskriver Video Conversation som intet mindre enn en en revolusjon for mellommenneskelig kommunikasjon, og fremholder ubeskjedent i samme pressemelding at «i fullskjermsmodus er bruken av Video Conversation nesten det samme som å være tilstede i samme rom».

Etter å ha prøvd fullskjerm-video med et utvalg forskjellige samtalepartnere i dag er dette mildt sagt en alvorlig overdrivelse, i verste fall direkte misvisende. Så snart vi blåser opp videovinduet går bildeoppdateringen ned i uregelmessig snilefart, mens lyden stadig dropper ut og forsinkelsene gjør samtalen ulidelig.

Nå viser det seg riktignok at informasjonsmedarbeiderne som forfattet pressemeldingen har en litt annen oppfattelse av teknologien enn for eksempel Logitechs produktsjef Garreth Hayes.

– Det å kjøre høyoppløselig fullskjermsvideo i sanntid er svært krevende, og som regel noe bedrifter kjøper dyre videokonferansesystemer for. Husk at Messenger er gratis, sier Hayes til ITavisen.no.

Garreth Hayes Messenger 7.0 Logitech
Vi tar en videoprat med Logitechs Garreth Hayes

Microsoft og Logitech sier forøvrig at man bør ha minst 128 kilobit/s opplastingskapasitet for å være sikret en stabil videosamtale med god kvalitet med Messenger 7.0.

Videoreklame

Når verdens største programvareselskap går sammen med verdens største webkameraleverandør, er det naturligvis store forhåpninger om å gjøre penger på de 155 millioner menneskene som bruker MSN Messenger.

Hver gang man starter en videosamtale, for eksempel, blir man forevist en 7 sekunder lang reklamesnutt. MSN ser også for seg andre muligheter til å gjøre business på folks behov for å skreddersy og sette et mer personlig preg på chatteklienten sin.

– Vi har blant annet innført noe som heter «pakker», som er sett med ny grafikk, ikoner, winks og flere muligheter for å personifisere Messenger for hver enkelt bruker. Dette har vi muligheten til å kommersialisere og bruke som en inngang for annonsører, sier Birkelund til ITavisen.

Du finner MSN Messenger 7.0 HER

Stikkord: internett, lydogbilde