Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Det er lov å kopiere

Den amerikanske filmbransjen har hele tiden hevdet at all kopiering av film er ulovlig. Nå slår enigheten sprekker.

pirat mp3 cd napster kopi
Den oppsiktsvekkende innrømmelsen fra filmselskapet MGM falt under et rettsmøte i amerikansk Høyesterett – under den såkalte Grokster-saken.

Mange lovlige måter

Dommer Antonin Scalia spurte MGMs representant hvordan for eksempel et selskap som Apple kan vite at deres iPod MP3-spiller ikke vil bli brukt til ulovligheter.

MGMs representant svarte at det i utgangspunktet fantes mange lovlige måter å bruke iPod på. Blant annet til å overføre og spille av innholdet på CD-plater du har kjøpt.

Vanskelig argumentasjon

Dermed plumpet han uti det. I motsetning til platebransjen, som har inntatt et noe mer pragmatisk standpunkt når det gjelder kopiering til eget bruk, har den amerikanske filmbransjen motsatt seg enhver form for kopiering – analog, digital og som sikkerhetskopi.

Ved å innrømme at kopiering av innholdet på en kommersiell CD er greit, blir det vanskelig å forsvare at det samme ikke skal gjelde film – for eksempel til et format som kan overføres til en portabel videospiller.

Leverandørene ansvarlige?

Den viktige rettssakens kjernepunkt er hvorvidt man kan holde de som leverer teknologien – de være seg alt fra DVD-brennere til bredbånd – ansvarlig for det brukerne gjør med den.

I ytterste konsekvens kan en dom som følger denne logikken bety sluytten på underholdningselektronikken slik vi kjenner den i dag. De mest ekstreme pessimistene frykter også at en dom vil ramme selve Internett.Kilder:
Tinfoil Music
Afterdawn
blogs.law.harvard.edu

Stikkord: fildeling, lydogbilde