pirat mp3 cd napster kopi

Annonse


– Det er lov å kopiere

pirat mp3 cd napster kopiDen oppsiktsvekkende innrømmelsen fra filmselskapet MGM falt under et rettsmøte i amerikansk Høyesterett – under den såkalte Grokster-saken.

Mange lovlige måter

Dommer Antonin Scalia spurte MGMs representant hvordan for eksempel et selskap som Apple kan vite at deres iPod MP3-spiller ikke vil bli brukt til ulovligheter.

MGMs representant svarte at det i utgangspunktet fantes mange lovlige måter å bruke iPod på. Blant annet til å overføre og spille av innholdet på CD-plater du har kjøpt.

Vanskelig argumentasjon

Dermed plumpet han uti det. I motsetning til platebransjen, som har inntatt et noe mer pragmatisk standpunkt når det gjelder kopiering til eget bruk, har den amerikanske filmbransjen motsatt seg enhver form for kopiering – analog, digital og som sikkerhetskopi.

Annonse


Ved å innrømme at kopiering av innholdet på en kommersiell CD er greit, blir det vanskelig å forsvare at det samme ikke skal gjelde film – for eksempel til et format som kan overføres til en portabel videospiller.

Leverandørene ansvarlige?

Den viktige rettssakens kjernepunkt er hvorvidt man kan holde de som leverer teknologien – de være seg alt fra DVD-brennere til bredbånd – ansvarlig for det brukerne gjør med den.

I ytterste konsekvens kan en dom som følger denne logikken bety sluytten på underholdningselektronikken slik vi kjenner den i dag. De mest ekstreme pessimistene frykter også at en dom vil ramme selve Internett.Kilder:
Tinfoil Music
Afterdawn
blogs.law.harvard.edu

Annonse