Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Ulovlig er ikke kriminelt

– Tenåringen i Groruddalen som laster ned piratkopierte filer fra nettet vil gjøre noe ulovlig. Men politiet kan ikke ta ham.

Tore Neset
Slik oppsummerte platebransjens mann, IFPI Norge-leder Sæund Fiskvik, essensen i den nye åndsverkloven under høringen i Stortinget i går.

– Ingenting å frykte

I salen satt deler av Stortingets familie- kultur- og administrsjonskomitè, samt en håndfull pressefolk og faglig interesserte. Folket, som loven også vil gjelde for, var tydeligvis på skole eller arbeid denne ettermiddagen.

I følge Fiskvik har da heller ikke det samme folket noe særlig å frykte. Dersom du skal bli rammet av loven, må noen saksøke deg. Bare i de mest ekstreme tilfellene vil det foreligge en politianmeldelse, og selv da er sjansene store for at du går fri, selv med hundretusener av MP3- og DivX-filer på harddisken hjemme.

Ut mot politiet

– Det viktigste for oss er at vi nå har et instrument som vi kan ta de som stjeler varene våre med. Ved å gjøre en rekke ting som er lovlige i dag ulovlige, er det større sjanse for at bandittene blir tatt, uttalte Fiskvik.

– Han gikk sterkt i rette med leder Arne Johannessen Politiets fellesorganisasjons, som har utalt at loven kriminaliserer en hel generasjon unge. Organisasjonen har også kommet med en advarsel til komiteen mot å vedta loven.

– MP3-loven eksisterer ikke

– Hvordan denne tillitsmannen klarte å komme på banen samme dag forslaget ble lagt fram, vet jeg ikke. Det klarte i hvert fall ikke jeg!

Fiskvik, som kom sammen med direktør Pr Eirik Johansen i plateselskapet EMI, kvitterte med et lysbilde som fortalte oss at den mye omtalte «MP3-loven» bare er et troll som eksisterer i media.

– La oss få lage DRM-verktøy!

Knut Yrvin fra Skolelinux og Thomas Gramstad fra Elektronisk Forpost Norge hadde ikke uventet et helt annet syn på saken.

Begge ga uttrykk for at de fryktet at underholdningsbransjen vil monopolisere kopisikringsverktøyene og avspillermediene, slik at man for eksempel i framtida ikke vil kunne spille av innholdet.

– Du kan oppsummere det vi mener slik: Gi oss rett til å lage DRM-verktøy, sa Yrvin.

Den stakkars gamle damen….

Gramstad la på sin side vekt på et såkalte «fremmed hjelp»-begrepet i lovforslaget. Det innebærer at du ikke kan be verken naboen eller en arbeidskollega om hjelp når noe er vrient å kopiere. Og den stakkars gamle damen som ikke klarer å få kopiert «Gamle Svarten» fra harddisk til CD, gjør seg til lovbryter når hun innkaller barnebarnet.

Det siste så ut til å gjøre et vist inntrykk på komiteen, der gjennomsnittsalderen på de frammøtte medlemmene så ut til å ligge noe høyere enn hos høringspanelet.

Men etter spørsmålene fra taburettene å dømme, etterlyste flere et engasjementet for de utøvende kunstnerne – ikke bare for forbrukerne. Det var derfor lite ved dagens høring som kunne rokke ved den allerede vedtatte « sannheten» om at forslaget vil gå gjennom uansett.

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3