Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Cyber-øye snart en realitet

Amerikanske forskere har nå utviklet et bionisk øye som har potensiale til å gi blinde begrensete synsmuligheter.

Martins øye
Vi kommer stadig nærmere en fremtid der mennesket kan oppgraderes og gjenvinne tapt funksjonalitet med avansert teknologi.

BrainGate har allerede klart å innplante databrikker i menneskelige hjerner, og gjort det mulig for funksjonshemmede å f.eks styre en musepeker ved ren tankekraft.

Siste nytt er nå et optisk kamerasystem som kan gjøre det mulig for mennesker som lider av forkalkning på netthinnen (macula degenerasjon), den vanligste årsaken til blindhet, å få noe av synet tilbake.

Kan kjenne igjen ansikter

Kameraet, typisk montert i brillene, sender signaler til en databrikke som er operert inn bak personens øyne. Brikken inneholder et sett med små elektroder, som hver sender et lyssignal via friske nervetråder i netthinnen. For hver elekrode vil man kunne se en enkelt lysprikk.

Det jobbes nå med å utvikle en brikke som har mellom 50 og 100 slike elektroder. Dette er ikke stort sammenlignet med oppløsningen til moderne digitalkamera, men forskerne regner med at kvaliteten vil være tilstrekkelig til at man skal kunne se døråpninger og unngå hindringer når man beveger seg rundt.

Utvikleren, Professor Gislin Dagnelie ved John Hopkins University sier at bildene også vil være gode nok til at man for eksempel vil kunne kjenne igjen ansikter.

Dagnelie sier han håper å kunne begynne å teste ut teknologien forsøk på mennesker neste år.

– Revolusjerende

Teknologien ble presentert på en konferanse holdt av Royal National Institute for the Blind (RNIB) i London denne uken.

– Dette er en revolusjonerende teknologi som virkelig har potensialet til å forandre menneskers liv. Men vi må være klar over at dette fremdeles ligger et stykke inni fremtiden, sier Anita Lifestone i RNIB til BBC News.

Kilder:
Scotsman
BBC