Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sniktitt på flerkjerne-prosessoren

Intel skal i år innføre en ny type prosessorer på markedet, som har to CPU-kjerner i stedet for én. Det kan bety raskere, mer stabile og behagelige PCer.

Intel Pentium 4
Begge de to store brikkeprodusentene AMD og Intel jobber med hver sine versjoner av prosessorer med doble kjerner, det vil si prosessorer som er designet for å oppfører seg som om du faktisk hadde to vanlige CPU-er i maskinen samtidig.

Mens AMD står på nippet til å lansere «dual-core» Opteron-prosessorer for servermarkedet, planlegger Intel nå å lansere sine dobbeltkjerne-CPUer for forbrukermarkedet og vanlige desktop-PCer.

Bedre multi-prosessering

Intel har begynt å sende ut prøver på den nye CPU-teknologien, og nettstedet Extreme Tech har fått kloa i en 3.2 GHz Pentium 4 Extreme Edition 840 med dertil tilhørende i955X hovedkort.

Denne prosessoren har to komplette kjerner bygd på Prescott-arkitekturen, hver med 1 megabyte L2 cache, som begge deler samme FSB (front-side bus) og minnekontroller.

Tester som ExtremeTech har kjørt viser tydelig at når man kjører applikasjoner som er flink til å kjøre prosessor som tråder og utnytte seg av flere prosessorer, som Photoshop og Windows Media Encoder, er gevinstene betydelige.

Programvaren må tilpasses

Samtidig er det mange områder der tokjernete prosessorer foreløpig ikke utmerker seg vesentlig framfor vanlige CPUer, men det er forventet at nytteverdigen av å ha to kjerner vil øke raskt etter hvert som flere programmer, applikasjoner og spill blir programmert for å ta høyde for simultane prosesseringstråder .

Ta en titt på testen HER

Kilde:
ExtremeTech

Stikkord: Maskinvare