Hopp til navigasjon Hopp til innhold
MSN Phish topp

«Phishing» var serveromlegging

MSNs mobilside viser reklame for Microsoft-konkurrenten Apache. Årsaken skal være en serveromlegging hos en av Microsofts partnere.

MSN Mobile phish
Skrev du iadressen mobile.msn.no (uten «www») i nettleseren din, får du kanskje opp en side med teksten «Det gikk bra! Apache er nå installert på denne maskinen!».

Oppstår fortsatt

Microsofts egen nettleser Internet Explorer så først ikke ut til å være utsatt for denne selsomme feilen, som mest av alt så ut som et stunt fra tilhengere av åpen kode-webserveren Apache, som konkurrerer med Microsofts Internet Information Server (IIS). Men vi har mottatt meldinger fra flere lesere som også har opplevd dette med Internet Explorer for Windows.

Problemet så ut til å forsvinne i løpet av formiddagen, etter å ha vært der i to-tre dager. Men vi får stadig mldinger fra våre lesere om at det fortsatt er der.

Ikke registrert av MSN

Under mobile.msn.no ligger IP-adressen 80.202.175.253, som er registrert av firmaet TJ Group. Dette er selskapet som opprinnelig fikk oppdraget med å utvikle MSNs mobiltjeneste, og som nå ironisk nok eies av Symfoni. Symfoni er blant annet forhandler av IBM-produktene Tivoli, Websphere og Lotus Notes, som konkurrerer dirtekte med tilsvarende produkter fra Microsoft.

En teknisk analyse av nettsttedet viser at det faktisk kjører på Apache.

– Server-omlegging

Saken skrek etter en oppklaring. Vi kontaktet derfor Windows Client-sjef Johan Fredrik Gørrissen i Microsoft Norge.

– Det er ikke noe oppsiktsvekkende ved at Microsoft samarbeider med selskaper som bruker andre løsninger enn våre, for eksempel Apache. Det er helt normalt i bransjen, sier Gørrissen.

Han mente innledningsvis at fenomenet kunne skyldes såkalt «phishing», der adressen som vises er korrekt, men siden gal. Etter å han undersøkt saken nærmere har han imidlertid en annen forklaring:

– Problemet skyldes en serveromlegging hos en av våre partnere. Vi jobber nå med å løse problemet.

Saksøker 117 steder

Gørrissen mener det ville vært langt verre om siden som hadde kommet opp hadde lignet må den ekte MSN-siden. Noen forklaring på at domenet er registrert på TJ Group og ikke på Microsoft eller MSN har han imidlertid ikke.

Microsoft har for øvrig bestemt seg for å saksøke 117 ulike nettsteder for å ha gitt seg ut for å være Microsoft-steder ved å bruke lignende teknikker som det mobile.msn.no så ut til å ha blitt utsatt for.

Stikkord: internett