Slik blir Telenors IP-telefoni

ILL: Per Ervland

ILL: Per ErvlandForan et spent pressekorps kunne Telenor i dag presentere alle nyhetene om det nye IP-telefonitilbudet fra selskapet. Telenor har nemlig endelig lansert sitt IP-telefonitilbud, lang tid etter konkurrenter som Telio og NextGenTel.

Ikke trenert

Mange har klaget på at Telenor er sent ute med IP-telefoni og at de bevisst har trenert dette for å sikre seg mer inntekter fra fasttelefoni. Dette er ikke Telenor og direktør Berit Kjøll helt enig i.

Kjøll kunne vise til at selskapet faktisk lanserte en versjon av IP-telefoni i 1998. Men selskapet hevder markedet ikke var klart og at produktet derfor ble faset ut. Nå er det imidlertid klart for et nytt forsøk.

Annonse

– Vi har et rykte på oss for å trenere, men helt ærlig, dette er markedsdrevet. Vi mener at timingen i dag er riktig, både når det gjelder teknologisk modenhet og etterspørsel. Nå har vi konkurransedyktig pris og en kvalitet vi kan stå inne for, fortalte Kjøll.

Ikke fastpris

Prisen på IP-telefonitilbudet til Telenor er imidlertid ikke basert på fastpris, som mange kanskje hadde håpet på. Man må nemlig ut med en abonnementsavgift på 49,- per måned. I tillegg må man kjøpe et telefonadapter til 569 kroner (inkl. porto).

Samtaleprisen er på 0,15 kroner per minutt til fasttelefon i Norge. Telefoni til mobilnett (Telenor: 1,19 kroner, NetCom: 1,63 kroner), utland og startpris (gratis i en udefinert introduksjonsperiode) ligger likt med dagens basisabonnement på tradisjonell hjemmetelefon. Samtaler mellom kunder av Telenor IP-telefonitilbud er gratis.

Telenor hevder at de har endt på denne prismodellen etter å ha spurt et representativt utvalg av de 300 000 ADSL-kundene sine. Denne undersøkelsen har fått Telenor til å fokusere på de fire områdene enkelhet, kvalitet, pris og sikkerhet.

Bare for Online ADSL

Synes du at dette høres greit ut og har lyst til å bestille må du huske på at du må være Online ADSL-kunde hos Telenor for å få det. Har du bredbåndsabonnement fra andre aktører kan du ikke få bredbåndstelefoni fra Telenor i dag, selv om selskapet regner med å tilby dette til disse også en gang i fremtiden.

Du vil kunne benytte det samme gamle nummeret ditt, eller eventuelt få et nytt nummer dersom du er interessert i det. Telenor vurderte også en egen nummerserie for IP-telefoner, noe som kunne ført til en lansering før jul i fjor, men fulgte i stedet anbefalingen fra Post- og teletilsynet om å benytte eksisterende nummer.

Telenors tilbud kan kun benyttes med en analog telefon. Dersom du har ISDN-telefon kan denne derfor ikke brukes. Dette hevder Telenor er gjort for å holde kostnaden på adapteren nede. Adapteren skal prioritere tale fremfor data når kunden snakker i telefonen.

Bestilling og installasjon skal være veldig enkelt, men for de som trenger oppkoblingshjelp kan dette kjøpes for 399 kroner i en introduksjonsperiode. Prisen dobles når denne udefinerte perioden opphører.

Dyrere ADSL

Har du allerede både fasttelefon og ADSL-abonnement, men vil kvitte deg med fasttelefon, kan du også regne med en ekstraavgift. I fasttelefoniabonnementet til Telenor er det nemlig innbakt en kostnad på som da vil legges på ADSL-abonnementet.

Denne kostnaden, som vel best kan forklares som en slags linjeleie, skal nemlig Telenor ha uansett. Derfor vil de da legge dette på ADSL-prisen, noe som fører til at effektiv abonnementspris på IP-telefoni vil være 109 kroner.

Har du bare Online ADSL vil denne allerede være en del av abonnementsprisen.

Hvem passer til IP-telefoni?

Telenor har også funnet ut hvem som passer best til IP-telefoni. Selskapet anbefaler at kunder med sterk fokus på pris, kunder med ADSL uten fasttelefon eller kunder som ser på mobilen som sin primære telefon bør oppgradere i dag.

De som bør vente er kunder uten bredbånd, de som er opptatt av kvalitet og sikkerhet, de som trenger flere linjer, kunder med alarm tilknyttet hjemmet sitt og de som synes det er komplisert med nye bokser som skal kobles til.

Produktet kan bestilles via web og kundeservice. Levering vil skje fra 11. april.

Annonse
Annonse