Nettspøk ble alvor

savetoby.com

savetoby.comDe to ungdommene fra USAs vestkyst som startet nettstedet har nå gått under jorda. VISA og PayPal har kuttet dem ut, og dyrevernere over hele verden er rasende på dem.

Blir middag

De to har ikke gjort annet enn å legge ut et bilde av den søte, lille kaninen Toby, som de etter siggende fant forkommen i veikanten. Om de ikke får 50 000 dollar (om lag 308 000 kroner) innen 1. juli, blir kaninen middag.

Kaninkadavere selges på annethvert hushjørne over hele verden, til glede for de som vet å sette pris på god mat. Og de to «spøkefuglene» lover å ende dyret til en autorisert slakter, slik at avlivingen skjer på det mest humane vis.

Annonse

Ikke ulovlig

Og de to har nøye sjekket loven, slik at de føler seg rimelig sikre på at ingenting som står på nettsiden kan gi dem straffansvar.

Selv politiet pent må la dem være i fred, hagler det med hat-mail. Som behørig blir lagt ut på nettstedet med tilhørende ondskapsfulle kommentarer.

Hagler med hat-mail

Dyrevernorganisasjoner på begge sider av Atlanteren har tatt opp saken. Også de har undersøkt lovens muligheter for å få satt fast kaninmorderne – uten hell. Nå oppfordrer de litt spakt folk til ikke å besøke nettstedet. Selv om de unektelig har gitt de to bakmennene akkurat den PR de kunne drømme om.

De hevder for øvrig å ha fått inn over 100 000 dollar (om lag 616 000 kroner) så langt. Men nå er donasjonene stoppet inntil videre. Både PayPal og VISA har kansellert avtalene med nettstedet. «This recipient is currently unable to receive money» er den lakoniske beskjeden som møter deg om du forsøker å klikke på VISA/masterCard-symbolet på siden.

Helside i britisk avis

Nettstedet har lenge vært et hett diskusjonstema på nettets mange blogger og fora. I påsken økte temperaturen ytterligere ved at den britiske storavisen The Sunday Telegraph (krever registrering) brukte en hel side på nettstedet – med analyser, kommentarer og generelt stort alvor. For britene er dyreplageri nesten verre enn folkemord, og vegetarianere er det nok atskillig flere av enn her hjemme.

Kikker du nøyere på det famøse nettstedet, kan det se ut som om det dreier seg om et ganske intelligent og vittig politisk utspill mot dyrevern-hysteriet som preger Hollywood-kjendiser og europeiske aktivister på både ytterste høyre og ytterste venstre politiske fløy i Europa. Tross alt dreier det seg om et ganske alminnelig slakt. Og som det ganske riktig påpekes: Det kunne blitt ganske dyrt for dyrevernerne (og innbringende for slakterne) om man skulle betale ut alle de som hver dag lider stakkars Tobys skjebne.

Oppdatert: En av våre lesere påpeker at savetoby.com er et plagiat av en annen lignende side på nettet – Save Bernd. Bernd ble middag….

Annonse
Annonse