– Nådetiden slutt for OS X

Mac OS X Panther

Mac OS X PantherDet er en seiglivet myte at operativsystemet på en Mac skal være så mye sikrere enn Windows på PC. Nå går sikkerhetsselskapet Symantec ut og henger bjella på kua – de sier rett ut at OS X er minst like utsatt som Windows XP for ormer, spionvare, hacking og alskens svindel.

Trygg som liten

Det er bare det at så få bruker Mac foreløpig at plattformen ikke er har vært nevneverdig interessant for «skadedyrene» der ute.

Inntil nå.

Annonse

Blir større

For med iPod-sukesssen har interessen for Mac økt dramatisk over hele verden. Markedsandelen er i ferd med å få et stort løft, og de fleste analytikere tror at Apple på relativt kort sikt kommer til å gjøre et kraftig innhogg i et marked som hittil har vært totalt dominert av PC og Microsoft.

Stikk i strid med det folk tror, har ikke Mac-operativsystemet alltid vært en trygg havn mot ondsinnet kode. Systemet har lenge vært fraværende i folks bevissthet, men nå er det klart at Mac OS i stadig større grad blir et mål for ondsinnet aktivitet som hittil har blitt forbundet med Microsoft og Unix-systemer, heter det i en ny rapport fra Symantec.

Lusa på gangen….

I rapporten henvises det blant annet til Opener, som kom i fjor. Ved hjelp av dette såkalte rootkit-skriptet kunne hackere både hente ut konfidensiell informasjon, komme rundt passord, kjøre kode på maskinen din, endre privilegier og utføre DoS-angrep via infiserte maskiner. Alt sammen ting som allerede er svært godt kjent fra Windows-verdenen.

Seinest i natt plastret Apple sin nettleser Safari mot såkalte «phishing»-forsøk, en type banksvindel som vi også har sett i Norge i det siste. Oppdateringene av OS X er nå omtrent like hyppige som Microsofts oppdateringer av Windows XP.

Kilde:
ZD News Australia

Annonse
Annonse