Firefox ingen spyware-garanti

Mozilla Firefox 0.8

Mozilla Firefox 0.8I følge VitaSecurity.org finnes det nå spionvare som installerer seg i Internet Explorer uansett om du bruker en annen nettleser som for eksempel Firefox.

Bruker Java

Det er nok at du har installert Sun-varianten (ikke Microsofts) Java Runtime Environment på PC-en din. Har du det, vil spionvaren automatisk installere seg globalt på systemet ditt og følge med på hva du gjør på nettet.

Koden klarer foreløpig ikke å takle den norske nettleseren Opera. Den blir også blokkert i en mindre kjente NetCaptor. Men dette kommer snart til å bli «fikset», i følge VitalSecurity.

Annonse

Åpner Explorer

Spionvaren opptrer ikke direkte i Firefox eller andre nettlesere – den trenger Internet Explorer for å kunne gjøre «jobben» sin. Men siden Windows XP er såpass bundet opp til IE som det er, fungerer det mer eller mindre globalt i hele PC-miljøet. I noen tilfeller blir til og med Internet Explorer åpnet automatisk i bakgrunnen, slik at spionvaren får anledning til å jobbe.

Dermed ser det ut til at den eneste løsningen er å gå over til Linux eller Mac. Men om mange nok gjør det, følger nok spionvaren etter også her…

Annonse
Annonse