TV-reporter blir ny Sony-sjef

Sony USA

Sony USAHan erstatter japaneren Nobuyike Idei. Det er første gang i historien et japansk superselskap som Sony ansetter en ikke-japansk sjef i toppstillingen. Stringer blir både formann og administrerende direktør i gigantselskapet og får vide fullmakter til å snu ei skute som mange analytikere nå ser som mer eller mindre akterutseilt.

ATRAC-katastrofen

Alarmklokkene gikk da det viste seg at Sonys viktige avdeling for forbrukerelektronikk for første gang i nyere historie nå ikke tjener penger. Det gjelder spesielt markedet for bærbar lyd, men også TV og hjemmekinoutstyr.

En av årsakene heter «ATRAC», et proprietært lydsystem som den tidligere Sony-toppen mente skulle erstatte MP3 som det foretrukne mediet for bærbar lyd.

Annonse

MiniDisc-flopp

Dette har ikke slått til, og folk bruker fortsatt MP3 – i tillegg til Apples AAC og Microsofts WMA. De to siste formatene er dominerende i de virtuelle platebutikkene på nettet, med kopibeskyttelse.

ATRAC er ingen andre steder å se enn i Sonys spillere. ATRAC er opprinnelig lydformatet på MiniDisc, et format som Sony haller ikke har hatt så mye hell med etter at MP3-spillerne kom i folks lommer for alvor. De fleste omtaler nå MD som en flopp.

Software og hardware

Den nye sjefen Howard Stringer kommer opprinnelig fra Wales i Storbritannia, og gjorde seinere karriere som TV-journalist og toppsjef i amerikanske CBS. De siste årene har han ledet Sony USA, med spesielt ansvar for film, musikk og annen underholdning.

Det siste tolkes som et signal om at Sony nå innser at de må ha en felles politikk for elektronikk og innholdet som skal spilles av på den. Hittil har forholdet mellom software- og hardware-divisjonene vært preget av avstand, og ikke sjelden tilløp til ren krig.

Evig dilemma

Mange mener at dette er og blir et dilemma for Sony: Mens selskaper som Apple og Creative har plate- og filmbransjen som sparringpartner, må Sony ha en felles politikk for to forretningsområder som har motstridende interesser. For eksempel ønsker filmbransjen at alle skal kjøpe DVD og spille dem av på DVD-spillere. Mens elektronikkbransjen (nå også Sony, om enn litt i etterkant av de andre…) leverer spillere som takler «piratformatene» DivX og XVid.

Sony har i løpet av kot tid lagt ned eller avlyst en rekke produkter. Nylig bestemte de seg for å legge den kombinerte spillkonsollen/hjemmeundrholdningssenteret PSX på is. De har forkynt at de slutter med PDA-modellen Clie. Samtidig har ryktene om at slutter med produksjon av plasma-TV stadig blitt sterkere.

I løpet av fjoråret besluttet selksapet å fjerne kopisikringen på CD-platene sine. Samtidig ble det kjent at Sonys proprietære kopisikring på DVD-plater enkelt lot seg knekke.

Kilder:
Reuters

BBC
Sony USA

Annonse
Annonse