Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Ace Combat

Å kalle Ace Combat: Squadron Leader en flysimulator vil nok være å ta litt i hardt i. Men det er ikke mindre heftig av den grunn!

Du slipper nemlig å bry deg om detaljene i Ace Combat. Her skal man ikke la uvesentligheter som drivstoff, landingshjul, flaps, G-krefter og finnavigasjon komme i veien for det som virkelig er moro med jagerfly; intense luftdueller, halsbrekkende bombeslipp, og paniske unnamanøvre.

Handlingen i dette flyspillet er lagt til en fiktiv verden i krig, anno 2010. Du havner fort i rollen som leder for en liten «fredsbevarende» jagerflyskvadron, og blir dratt inn i en heller ordinær men likevel ålreit presentert historie hvis største funksjon er å geleide deg fra oppdrag til oppdrag.

Oppe i luften går det unna. Raketter viner rundt ørene dine, og du er i konstant kamp med fiendtlige jagerfly, målsøkende raketter, tanks, luftskyttsartilleri, krigsskip, ubåter og laserangrep fra verdensrommet.


Se videoklipp fra Ace Combat: Squadron Commander

Høyt tempo

Spillet har ca 30 oppdrag i story-modus, og her vil det garantert ikke mangle på kule dogfights og nervepirrende situasjoner.

Du har også grunnleggende, men effektive måter å gi dine wingmen kommandoer på i kampens hete, ved å bruke piltastene. Ytterligere stemning tilføres også ved at du kontinuerlig får høre både pratsomme lagkamerater og fiendenes kommunikasjon over radioen.

Spillet har i tillegg en ekstremt kul replay-funksjon, som lar deg se gjennom de intense sekvensene fra forskjellige vinkler etter et vellykket oppdrag (se videoklippet for eksempler på dette).

Fine omgivelser

Grafikken er imponerende, og det skader ikke at utviklerne har lisensiert ut flere titalls kjente jager- og bomberflymodeller fra virkeligheten. Du får nemlig muligheten til å kjøpe nye fly etterhvert som historien rulles ut, og selv velge ut hvilke doninger du og dine wingmen vil ta av i foran hvert oppdrag.

Ace Combat: Squadron Leader

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Den største innvendingen her er vel egentlig at Ace Combat kanskje mangler litt på variasjon.

Siden spillet er så og si totalt blottet for simulator-elementer, flyr man til syvende og sist bare rundt og bomber, skyter og sender avgårde raketter. Arcade-preget er prangende, og selv om det flyter aldri så glatt kunne man nok godt ønsket seg litt flere muligheter enn en cheesy story-modus og tilfeldige luftkamp-oppdrag.

Flerspiller-muligheter eller onlinefunksjonalitet dukker umiddelbart opp på ønskelista, eller kanskje et mer direkte involvement i handlingene og oppdragene på strategisk nivå kunne gitt den lille ekstra gnisten.

Uansett gjenstår Ace Combat: Squadron Leader som et oppfriskende og ekstremt spillbart actionflyspill. Teknisk er det sømløst sammensatt, og et herlig lysglimt for alle PS2-eiere som har ønsket seg et skikkelig flyspill.

Stikkord: playstation_test, spilltester, testprodukt