Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fikk 14 år for å blogge

Den iranske bloggeren Arash Sigarchi er dømt til 14 års fengsel for å ha kritisert myndighetenes forfølgelse av uavhengige journalister i landet.

Blogger
Sigarchi skrev i sin nett-dagbok (blogg) om masse-arrestasjonene av journalister som iransk politi har foretatt de siste månedene. Arrestasjonene inkluderer både journalister i etablerte aviser og etermedier og private nett-debattanter.

Selv var Sigarchi før arrestasjonen i forrige måned redaktør i en avis i Nord-Iran ved siden av nett-aktivitetene.

– Fornærmet presteskapet

I begrunnelsen for dommen, som ble avsagt av en såkalt revolusjonsdomstol i provinsen Gilan, heter det at Sigarchi er skyldig i grove forbrytelser mot den iranske stat. Disse forbrytelsene inkluderer spionasje og fornærmelser mot landets presteskap..

Sigarchis advokat baserte sitt forsvar på at revolusjonsdomstolen i seg selv er ulovlig etter iransk lov, men fikk naturlig nok ikke gjennomslag for det hos dommeren i den samme domstolen.

Internasjonal avsky

Arrestasjonene av bloggere og journalister i Iran den siste iden har vakt sterke internasjonale reaksjoner. Et eget nettsted har blitt opprettet for å beskytte bloggere som opererer i land der myndighetene praktiserer grove brudd på ytringsfriheten.

Den dagen Sigarchi ble arrestert, hadde nettstedet 10 000 brukere. Rundt 12 prosent a dem var iranere.

Kilde:
BBC

Stikkord: internett