Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Superbil koser med sjåføren

Den ser ut som hentet rett ut fra en utdatert SciFi-TV-serie, men ikke la det harde eksteriøret lure deg – Senso er vedens mest følsomme bil.

Rinspeed Design Senso følsom bil
Rinspeed Design presenterer i disse dager sin flunkende nye bil, Senso, som i tillegg til et ultrafuturistisk design og naturgass-motor også skryter på seg å være verdens mest følsomme bil.

– Det er føreren, ikke teknologien, som burde være i fokus, sier Rinspeed-sjef Frank M. Rinderknicht i en pressemelding.

Idéen bak det hele er at bilen ved hjelp av biometrisk data og analyse av kjørestilen skal kunne skjønne hvilket humør sjåføren er i, og tilpasse miljøet i bilen deretter.

Bader deg i lys, lyd og dufter

Pulsen til sjåføren overvåkes, sammen med måten han eller hun kjører på. Senso holder rede på hvor godt og hvor ofte det skiftes fil, hvor god avstand som holdes til bilene foran, bremsevaner, osv…

Et dataprogram beregner så sjåførens sinnstemning, og bilen går så til verks med å stimulere føreren til å bli mer avslappet og våken. Interiørpaneler og LCD-skjermer rundt omkring i kupéen lyser opp og bader føreren i forskjellige fargenyanser. Grønt er nøytralt, mens gultoner stimulerer og blåtoner avslapper føreren. Samtidig sendes spesialkonstruerte og tilpassete lyder ut i kupéen.

I tillegg til lyder og farger, forsterkes effekten ytterligere av å tilføre forskjellige dufter i bilens aircondition-system. Vanilje beroliger, mens citrus- og grapefrukter stimulerer. Skulle sjåføren bli så avslappet at han begynner å duppe av, så vil et kraftig vibrerende sete straks sørge for nødvekking.

Senso fra Rinspeed Design vet hvordan sjåføren har det, og stimulerer humøret med dufter, lyder og lys.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Er interessen til stede vil Senso kunne gå inn i produksjon så tidlig som neste år, med en prislapp på £20 000 (ca. 240 000,- kr).

Kilde:
Rinspeed Design
Ananova

Stikkord: Maskinvare