Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napsters leie-musikk lett å kopiere

Ved hjelp av gratis tilgjengelig programvare og velkjente triks kan man lett lage fullstendig åpne og ikke-begrensete kopier av Napsters DRM-beskyttete musikk.

Ny Napster ill.
Napster har nylig fått en viss oppmersomhet rundt sitt «Napster To Go»-system, der brukere av tjenesten får leie musikkfiler som kun lar seg avspille så lenge man betaler abonnementsavgiften.

Dette har nå ført til nyoppblusset oppmerksomhet rundt et eldgammelt triks, der man med et par enkle grep kan lagre fullstendig ubeskyttete kopier av musikken. Ved å bruke en gratis plug-in til Winamp (Output Stacker) kan man nemlig snappe opp og lagre lyden i det den når lydkortet, og dermed lagre .WAV-versjoner av musikkfilene mens man spiller de av.

Brukerforumene på nett florerer nå med tips og informasjon om denne og lignende måter å «hacke» Napster-musikk på. Napster selv understreker riktignok at det på ingen måte er snakk om verken hacking eller cracking, siden man ved å bruke disse fremgangsmåtene verken foretar noen konkret dekryptering eller knekking av selskapets DRM-(Digital Rights Management)beskyttelse.

Vanskelig å forhindre

Det er ikke destomindre tydeligvis en hodepine for Napster og plateselskapene at teknikker som disse får mye oppmerksomhet blant brukerne.

Microsoft, som har sin egen Windows Media-DRM å beskytte, har prøvd å begrense bruken av Winamp-trikset og lignende metoder med en teknologi de kaller Secure Audio Path.

Secure Audio Path sørger man for å legge en masse støy inn i lydfilen før den sendes til lydkortet, slik at musikken blir så og si umulig å snappe opp via mellom-programvare – støyen fjernes først i det lyden sendes ut fra lydkortet til høyttalerne. Problemet hittil har vært at svært få lydkort-produsenter og innholdsleverandører har implementert systemet.

Kilde:
After Dawn
CNet News

Stikkord: lydogbilde