Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EE-bransjen mot MP3-lov

Den norske forbrukerelektronikkbransjen går kraftig ut mot forslaget til ny åndsverklov.

Låst cd
Politi, IT-eksperter og til og med platebransjenhar så langt kritisert det nye lovforlaget, som gjør det ulovlig å laste ned MP3-filer du vet ikke har lovlig opphav. I tillegg blir overføring av CD-plater og DVD-plater til komprimerte formater som MP3 og DivX ulovlig dersom originalen er det regjeringen kaller «effektivt kopibeskyttet».

Det er det siste som har fått organisasjonen EE-bransjen til å reagere. EE-bransjen organiserer brorparten av importørene og forhandlerne av forbrukerelektronikk her i landet, med store lokomotiv som Elkjøp, Lefdal og Expert med på laget.

– Det må være lov å kopiere CDer over til mp3-format for privat bruk. Vi er uenig i regjeringens forslag til ny åndsverklov, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektro- og elektronikkbransjen.

– Har alltid vært tillatt

Han mener lovforslaget vil begrense mulighetene til å høre musikk som er kjøpt på lovlig vis.

– Tidligere har det alltid vært tillatt å kopiere musikkstykker til eget bruk, for eksempel til musikkassett og minidisk, sier Erik Andersen.

– Ikke kjøp plater med sperre

Forslaget til ny åndsverklov får EE-bransjen til å advare folk mot å kjøpe plater med kopisperrer.- Denne sperren kan man jo bryte hvis man vil. Men vi går i prinsipp mot at man skal ha sperrer som ikke gjør det mulig å kopiere til eget bruk, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektro- og elektronikkbransjen.Han råder folk mot å kjøpe plater med kopisperre.

– Det blir stadig færre slike, men man bør spørre i butikken før man kjøper platen om den har sperre eller ikke, sier Andersen.

– Privat bruk OK

Informasjonssjefen sier at man i alle år har sett gjennom fingrene med at folk kopierer musikk til andre medier for eget bruk, så lenge de først har kjøpt den på lovlig vis.

– Vi mener mp3-formatet er en klar parallell til dette. Tidligere kopierte man LP- og CD-plater over på kassett, for å spille musikken på kassettspilleren i bilen eller på den bærbare kassettspilleren man hadde med seg på stranda. På samme måte mener vi man skal ha full tilgang til å kopiere musikken man kjøper fra en CD-plate over til en mp3-spiller, så lenge det er til privat bruk, sier Andersen.

Kilde:
EE-bransjen.no

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3