Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Nokia 7710

Nokia har endelig lansert sin multimedietelefon. 7710 skal være ypperlig egnet for bilder, video, musikk, spill og kontorprogrammer. Vi har testet den.

Førsteinntrykket av Nokia 7710 er utrolig positivt. Etter å ha ladet opp batteriet og satt inn SIM-kortet får man et innblikk i det som kanskje er den beste skjermen på en mobiltelefon i dag. Oppløsningen på den trykkefølsomme skjermen på 640 x 320 punkter er utrolig imponerende.

Deretter får man en oversikt over skrivebordet på telefonen, som med det inkluderte minnekortet er overfylt av spennende spill og forskjellige programmer (alt fra oversettelse til regneark og ”komponering” av musikk). Utrolig mye snacks her som virkelig viser hvor mange muligheter man har med denne telefonen. Møtet med telefonen er imidlertid ikke utelukkende en fornøyelse.

Nok en treg prosessor

Hva Nokia sitter og diskuterer i forsknings- og utviklingsavdelingen sin vet vi lite om, men de kan ikke være spesielt opptatt av at produktene skal være spesielt raske. Både Nokia 9500 og Nokia 9300 fikk en skuffende mottakelse på grunn av en underdimensjonert prosessor.

Beklageligvis er dette helt klart et problem med denne mobiltelefonen også. I prinsippet er mobilen genial, med enorme muligheter. Problemet er at en rekke av disse mulighetene bare blir irriterende, siden man hele tiden blir sittende å vente på at mobilen skal bli ferdig med sine operasjoner.

Kameraet (på én megapiksel) er bare en av funksjonene som til tider påvirkes av dette. Man trykker på avløseren og lyden for å ha tatt bildet spilles av. Dermed tror man bildet er tatt og mobilen legges bort. Bildet tas imidlertid mye senere og man ender opp med et motiv som er uendelig langt fra det man mente å ta bilde av. Fullstendig uholdbart.

Nokia 7710

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Merkelig minne

Telefonen er utstyrt med hele 90 megabyte internminne. I tillegg får man med et 128 megabyte stort MMC-kort, som gjør at man vil rundt 200 megabyte tilgjengelig. Dette er meget bra i dagens mobilmarked.

Derfor må vi si at vi det var litt overraskende at vi fikk en feilmelding om at minnet var fullt da vi prøvde å surfe på VG. Grunner er at nettleseren Opera bare har fått omtrent 12 MB til rådighet for nedlasting og opptegning av sider, noe som brukes opp av en såpass avansert side som VG. Nokia burde hatt en funksjon som gjorde at nettleseren fikk mer minne til rådighet dersom det var behov for det.

Bortsett fra dette problemet er nettleseren i seg selv den beste vi har sett på noen mobiltelefon. Den skalerer ned nettsider på en måte som gjør at man får det samme bildet som man ville fått på det vanlige nettet, uten at man må scrolle horisontalt. Genialt.

Bra graffiti

I motsetning til businesstelefonene Nokia 9300 og Nokia 9500 har man ikke noe tastatur innebygd på multimediemobilen Nokia 7710. Man har imidlertid en trykkfølsom skjerm som benyttes til å skrive inn data og styre mobilen.

Selve inntastingen av data går greit, med et forholdsvis godt system for å kjenne igjen håndskrift (da også med norske tegn). Man kan selvsagt også taste inn bokstaver via et virtuelt tastatur.

Operativsystemet Series 90 er virkelig en positiv overraskelse, med både et flott grafisk utseende og et vell av muligheter. Utrolig synd at man ikke får det kan ut av systemet, siden prosessoren er meget lite imponerende.

Skuffende sluttprodukt

For nok en gang blir Nokias mest avanserte mobiltelefoner skadelidende av at finnene underdimensjonerer prosessoren. Hvorvidt dette også er grunnen til at mobilen henger i tide og utide, samt at programmer og spill er ustabile, vet vi ikke. Uansett virker Nokia 7710 som et uferdig produkt.

Nokia er imidlertid inne på noe. De lager et produkt med nesten uendelige muligheter. Den er ganske diger, men det aksepterer vi med tanke på alt innholdet, som EDGE, FM-radio, MP3-spiller, kamera, samt det meste annet man kan tenke seg. Prisen er imidlertid litt stiv, spesielt med tanke på at den ikke fungerer helt godt i praksis.

Nokia 7710 blir et spesielt nisjeprodukt for de som vil ta et lite blikk inn i fremtiden. Spesielt med tanke på multimedia, siden mobilen virker optimalisert for lyd og bilde. For oss andre blir Nokia 7710 mer eller mindre meningsløs.

Stikkord: Mobil, testprodukt