Ill.: Ntera

Annonse


Nanoskjermer utfordrer LCD

Ill.: NteraIrske Ntera har nylig vist frem nye prototyper på sin NanoChromics Display (NCD), der de blant annet har byttet ut den vanlige skjermen i Apples iPod med sin egen sylskarpe nanoteknologi-versjon.

Det aktive «blekket» i NCD-skjermer går fra hvitt til mørkeblått når det aktiveres, og ligger oppå et reflekterende lag med titaniumdioksid, et fargestoff som blant annet brukes til å gjøre papir hvitt. Kontrasten er dermed høy, bildene sylskarpe, og skal angivelig opprettholde full styrke over hele betraktningsvinkelen på 180 grader.

Mange applikasjonsområder

Ntera ser for seg sin billige og effektive skjermteknologi i alt fra forbrukerelektronikk til reklameskilt og industrimaskiner.

En annen fordel er at NCD-skjermene ikke krever egen bakgrunnsbelysning, og beholder skjermbildet sitt i dager eller ukevis selv uten strømtilførsel. Strømforbruket burde dermed være bare omtrent én tiendel av tradisjonelle LCD-skjermer.

Annonse


Foruten å gi et bilde som minner mer om vanlig papirtrykk, skal NCD også kunne oppdatere skjermbildet hurtigere enn andre digitale papirløsninger. Ulempen er likevel at vi fremdeles er et godt stykke unna 60 bilder i sekundet, og at teknologien foreløpig bare har blitt skikkelig demonstrert i sort-hvitt. Fargenanoskjermer er også mulig, men ligger noe lenger frem i tid.

Produksjonsklare i år

Ntera sier de forventer å være klare for masseproduksjon med NCD mot slutten av året, og sier de blant annet har blitt møtt med stor interesse fra produsenter av medisinsk utstyr.

Kilde:
Ntera NanoChromics Display
Extreme Tech

Annonse