Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Surround-lyd på mobilen

Er du lei av dårlig lyd på mobilen? Nå kan det snart bli bedre. De siste ukene har det nemlig dukket opp nye multimediemobiler i Japan med surround-lyd.

Mobiltelefonen har innebygd lydteknologi fra det britiske selskapet Sonaptic, som også har laget 3D-lyd for Xbox. Innhold som benytter teknologien er imidlertid for tiden begrenset til en håndfull lyd- og videoklipp, samt et fiskespill.

Liten skjerm og stor lyd

Teknologien benytter seg av forskning på psykoakustikk. Dette går på hvordan øret og hjernen opplever hvor lyd kommer fra, i tillegg til styrke og form på lydbølgene. Selskapets algoritmer endrer lydbølgene slik at de vil tolkes som om de kommer fra en annen retning.

Meningen er at man skal få en bedre brukeropplevelse med mobilen, selv om skjermen er liten.

– Hvis du holder en mobiltelefon i hånda sliter du med at skjermen vil være liten, uansett hva du gjør. Det er vanskelig for skjermen å gjøre inntrykk, men du kan gjøre det til en mye bedre opplevelse med bedre lyd, sier sjefen i Sonaptic, David Monteith.

Ikke bare mobil

Kvaliteten skal være ganske bra og de som har testet den opplevde at illusjonen var tilstedet selv når mobilen var under bevegelse. Surrondeffekten skal også være tilstede hvis man bruker hodetelefoner av en viss kvalitet.

Selv om teknologien for øyeblikket er rettet mot mobiltelefoner og således bygges inn i japanske brikker ser man også for seg at dette kan benyttes i MP3-spillere eller andre portable enheter.

Kilde: CNET News.com

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare, Mobil, mp3, programvare