Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Gjør «alle» til lovbrytere

Universitetslektor i Informatikk Gisle Hannemyr mener at Regjeringens forslag til endringer i åndsverkloven vil gjøre oss alle til lovbrytere.

Gisle Hannemyr
I dag blir Odelstingsproposisjon nummer 46 «om lov om endringer i åndsverkloven m.m.» lagt fram for Stortinget etter behandling hos Kongen i Statsråd.

Nedlasting forbudt

Deler av innholdet er allerede kjent. Det blir etter alt å dømme forbud mot alle former for fildeling av opphavsbeskyttet materiale – film, musikk og programvare/spill. Om Stortinget vedtar lovforslaget går det også mot forbud mot å bryte kopisperrer, både i maskinvare og programvareform.

Derimot blir det trolig fortsatt lov å ta kopier av musikk-CD og film-DVD du har kjøpt til privat bruk. Forbudet mot å kopiere programvare vil bli opprettholdt. Spill befinner seg i dag i en gråsone, men vil trolig bli lagt under programvare-forbudet.

– Spionasje på kunder

Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på Internett og digitale problemstillinger. Han er slett ikke glad for lovendringen.

– Vi kommer til å bli en nasjon av lovbrytere hvis loven slik den er foreslått blir vedtatt. I USA har platebransjen fått Internettleverandørene med på å spionere på kundene sine, og så går de til rettssak. Om norske internettleverandører i samme grad vil være med på å spionere på sine kunder gjenstår å se, sier han til NRK.

Pressemeldingen fra Kulturdepartementet finner du HER.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde, mp3, spilltester