Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Kjære, jeg merket barna!

For elevene ved Brittan barneskole i California er det obligatorisk å bære en elektronisk brikke rundt halsen. Foreldre og borgerrettsforkjempere raser.

spychips.com
Skolen bruker såkalte RFID (Radio Frequency Identification)-brikker, som er de samme som brukes for å holde orden på kyr og andre husdyr på bondegårder. Systemet er i tillegg utbredt i butikker, også her i landet.

Blant annet på japanske skoler og til og med i det danske barneparadiset Legoland foregår det i dag slik merking, tilsynelatende uten å vekke de store kontroversene.

Helt annerledes er det i USA, et land der en stor del av befolkningen er allergisk mot alle former for registrering og overvåking, både fra myndigheter og private interesser.

Skanner 7. og 8. klassinger

Når elevene entrer klasserommet på Brittan Elemetary School i Sutton, California, blir brikkene skannet for å holde orden på hvem som er til stede. Foreløpig er det bare 7. og 8. klassenes brikker som blir skannet, men skolen satser på å utvide systemet med flere skannere etter hvert.

Skolen håper på sikt også å kunne bruke brikkene som betalingsmiddel på kantinen og som lånekort i bilbioteket.

– Godt sikkerhetstiltak

RFID-merkingen ble innført uten foreldrenes samtykke. Likevel er det flere foreldre som er positive, og mest av alt ser på merkingen som et godt sikkerhetstiltak.

– Dette er ikke en fredelig plett som Mayberry. Dette er Sutter, California. Her kan det hende fæle ting, sier Tim Crabtree, en lokal pappa.

ACLU koblet inn

Andre foreldre har organisert aktiv motstand mot merkingen, og oppfordrer sine barn til å trosse skolens påbud og la være å bære brikkene.

Saken har vakt betydelig oppsikt i USA, og borgerettsorganisasjonen ACLU (American Civil Liberties Union) har engasjert seg sterkt. mot merkingen av elevene.

I Japan er RFID-merking av elevene Kilde:
Yahoo/Associated Press

Stikkord: Maskinvare