Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Her er underholdnings-revolusjonen

Prosessoren som IBM, Sony og Toshiba mener skal revolusjonere underholdningsteknologien ble for første gang vist fram for pressen i natt.

Cell-prosessor
Den nye prosessoren som de tre storselskapene innen IT og forbrukerelektronikk satser på i alt fra spillkonsollen PS3 til digital-TVer og hjemmeservere, kjører på 4 GHz (og under visse forhold 4,6 GHz) og har ti ganger ytelsen til dagens Intel/AMD-prosessor på enkelte punkter.

Supermaskin på en brikke

Ytelsesforbedringen er ni følge IBM særlig merkbar på såkalt «mediarikt» materiale. Det vil på godt norsk si animasjon, videoprosessering og 3D-rutiner.

IBM kaller prosessoren en «supermaskin på en brikke». Den kombinerer i følge selskapet multiprosessorsystemene i IBMs mest avanserte servere med Sonys underholdningsteknologi og Toshibas avanserte halvlederteknologi.

Multi-OS

Cell-prosessoren støtter flere operativsystemer, men IBM nevner bare Linux spesifikt. Det er imidlertid ingen hemmelighet at prosessoren er utviklet med tanke på at den japanske elektronikkindustrien skal bli kvitt Microsofts jerngrep på mange av produktene deres.

Den asiatiske industrien med Japan, Sør-Koroa og Kina i spissen, er godt i gang med å utvikle sitt eget Linux-baserte operativsystem skreddersydd for underholdningsteknologi.

Massseproduksjon av Cell-prosessorer vil starte opp i IBMs fabrikk i East Fishkill i staten New York i løpet av året.

Kilde:
IBM

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare