Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bærbar PC til under tusenlappen

En av guruene i IT-verdenen, Nicholas Negroponte, utvikler en ny bærbar PC. Laptopen skal kunne selges for under 700 kroner.

Linux vs. Windows
Styreformann og grunnlegger av MIT Media Labs, Nicholas Negroponte, har fortalt at han utvikler en bærbar PC som skal kunne selges for mindre en 100 dollar (635 kroner). Han håper PC-en skal bli et utdanningsverktøy i utviklingsland.

Kjører Linux

Negroponte forklarer at enheten skal være en strippet laptop, som skal eksporteres i deler og settes sammen lokalt for å holde prisen så lav som mulig. Meningen er at den bærbare PC-en skal kjøre et Linux-basert operativsystem.

– Vi er nødt til å få prisen på skjermen ned i under 20 dollar. For å få til dette må vi benytte bakprojeksjon i stedet for en vanlig flat skjerm. Så må vil bli kvittet fettet. Hvis du kan slanke PC-en, kan du få hastighet og muligheten til å bruke mindre prosessorer og tregere minne, forklarer Negroponte.

På vei til Kina

Planen er at de bærbare PC-ene skal være klare til distribusjon før slutten av 2006. Negroponte er allerede i samtaler med det kinesiske utdanningsdepartementet, som er ventet å legge inn en stor bestilling.

I Kina bruker de 17 dollar (108 kroner) på lærebøker til hvert eneste barn hvert år. Hvis vi kan distribuere og selge bærbare PC-er i bolker av en million eller mer til utdanningsdepartementer vil det bli billigere, sier Negroponte videre.

Kilde: BBC News

Stikkord: laptop, linux, Maskinvare