Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Nokia 9300

Nokia fikk gjennomgående dårlig kritikk i norsk presse for sin Nokia 9500 Communicator. Men hvordan er lillebroren Nokia 9300? Vi har testet den.

For det er ikke tvil om at Nokia 9500 Communicator tapte på at den hadde en prosessor som var så totalt underdimensjonert i forhold til det den hadde behov for. Man satt til tider og ventet opptil flere sekunder på enkelte operasjoner.

Ikke like treg

Derfor er det hvordan hastigheten oppleves på Nokia 9300 som er mest spennende. Vi må innrømme at forutsetningene ikke lå godt til rette, siden prosessoren og programvaren skal være den samme som i storebroren.

Likevel virket det av en eller annen merkelig grunn som om denne telefonen er hakket raskere enn 9500. Nå er det riktignok fremdeles et par funksjoner man blir sittende å vente på og irritere seg over, men det er ikke fullt så ille som på originalen.

Liten og sexy

Noen mener kanskje det er paradoksalt å kalle en mobiltelefon som Nokia 9300 for liten og sexy, men i forhold til sin forholdsvis kjedelige storebror er dette ord som passer meget godt på denne modellen.

Den virker meget godt designet. Fra utseendet når mobilen er lukket igjen til den gode navigasjonsknappen og av/på-knappen (som Nokia har slitt med nå i flere år). Samtidig er det nestet uforståelig at de har fått plass til et så stort og bra tastatur på så liten plass.

Riktignok er dette en mobil som er større enn de aller fleste på markedet, men litt må man da tåle for å få all den funksjonaliteten som Nokia 9300 tross alt tilbyr. Denne fungerer meget bra for alle som trenger å bruke den som et lite kontorverktøy.

Man kan selvsagt skrive dokumenter, fylle ut regneark og lage presentasjoner, på en måte som bare Nokia 9500 tidligere har hatt muligheten til å tilby. Den har også en rekke funksjoner for å se på bilder og video, samt høre på musikk.

Nokia 9300

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ikke trådløst nett

Telefonen er utstyrt med trebånds GSM-støtte og har også støtte for både HSCSD og EDGE, slik at dataoverføring går forholdsvis raskt. Derimot er den ikke utstyrt med trådløst nett, slik som Nokia 9500 Communicator er. Men med tanke på problemene denne hadde med WiFi kan det kanskje være like greit.

Nokia 9300 har heller ikke kamera, men det er vel ikke primært som digitalkamera man kjøper en telefon som denne. De funksjonene man stort sett trenger er den utstyrt med, selv om man kanskje kunne håpet at Nokia hadde fått plass til noen flere nytteverktøy.

Trøblete synking

Overraskende nok var det ikke en helt smertefri affære å få telefonen synket med PC-en. Flere ganger dukket det opp feilmeldinger på mobilen, i tillegg til at en del av innholdet ikke ble overført. Vi måtte installerte drivere og programvare flere ganger før dette satt.

Nokia, Sony Ericsson og de andre produsentene bør helt klart følge i fotsporene til de som produsere mobiler med operativsystemet Windows Mobile. Her går synkroniseringen via ActiveSync problemfritt og utrolig raskt.

Vi skjønner at det kanskje er litt urettferdig å gjøre denne sammenligningen, siden Microsoft har en liten fordel i forhold til de fleste, siden de lager begge operativsystemene. Nå har det riktignok blitt lettere å synke mobilen, men man skal ikke behøve datautdanning for å få det til.

Bedre enn storebroren

Hvis du er ute etter en avansert mobiltelefon og tidligere har hatt suksess med Nokia er 9300 et godt valg, selv om prisen er i overkant drøy (rundt 6 000 kroner). Dette er heller ikke en feilfri mobil, men er allikevel et langt bedre alternativ enn storebroren.

Nokia 9300 sliter som sagt også med en underdimensjonert prosessor, men ikke på samme måte som 9500. Denne mobilen er også langt stiligere og har en mye bedre størrelse enn originalen.

Stikkord: Mobil, testprodukt