Ill.: Pointsec

Annonse


Glemt mobilen i drosjen?

Ill.: PointsecI Oslo-drosjer alene kan så mange som 400 håndholdte PC-er, 1700 mobiltelefoner og 110 bærbare PC-er ha blitt gjenglemt de siste seks månedene, ifølge en ny undersøkelse blant 900 drosjesjåfører fra ni storbyer verden over.

Undersøkelsen ble gjennomført i slutten av 2004 av IT-sikkerhetsselskapet Pointsec, som selger løsninger som beskytter og kryptererer informasjon som lagres på harddisker og mobile lagringsenheter. Pointsec anbefaler, ikke overraskende, at både bedrifter og privatpersoner bruker passord- og krypteringsfunksjoner flittig. Spesielt hvis man kjører mye drosje.

– Det store omfanget av gjenglemte mobile enheter – kombinert med det faktum at vi lagrer stadig mer informasjon på dem, bør få varsellampene til å lyse hos noen og enhver, sier administrerende direktør Frank Horntvedt i en pressemelding fra Pointsec Norway.

Dingser i baksetet

Undersøkelsen viser også at jo mindre dingsene er, desto oftere blir de gjenglemt. Mobiltelefoner topper naturlig nok listen med gjenglemte artikler i alle byene; London, Helsinki, Oslo, München, Paris, Stockholm, København, Chicago og Sydney.

Annonse


Blant skandinaver later danskene til å være mest slepphendte med sine telefoner, i det de later til å ha lagt igjen nesten 12 000 mobiler i den samme seksmånedersperioden.

Det legges igjen flere håndholdte og bærbare datamaskiner i norske drosjer enn i både Tyskland, Sverige og Finland. Det er likevel småtteri sammelignet med London, der det på seks måneder ble lagt igjen så mye som 63 000 mobilteleonfer (ca. 3 telefoner per taxi), 5 800 PDA-er og 5000 laptoper.

Ærlige sjåfører

Drosjer viser seg gledelig nok å være et relativt behagelig sted å være distré i. Ifølge undersøkelsen blir 80 prosent av gjenglemte telefoner returnert av observante sjåfører til sine glemsomme eiere, og hele 96 prosent av laptoper og PDA-er.

Dette et riktignok et internasjonalt gjennomsnitt, og det er verdt å merke at spesielt Australia utmerker seg i negativ retning, der bare 46 prosent av dem som mistet slike enheter brydde seg om å etterlyse dem, og bare 18 prosent ble gjenforent med sine bærbare PC’er.

De utroligste ting

Gjenglemte artikler begrenser seg naturligvis ikke bare til mobiltelefoner og datautstyr.

I London og München rapporteres det om et uvanlig høyt antall sex-utstyr og brukte kondomer. Britiske sjåfører skryter i tillegg av å ha funnet langt mer eksotiske gjenstander i baksetet, inkludert en harpe, en trone(!), diamanter verdt over en million kroner, en hund, en hamster og en baby. En beruset kvinne skal også ha glemt igjen sin sovende ektemann i drosjen etter en belivet kveld på byen.

Norske sjåfører har muligens ikke like oppsiktsvekkende funn å melde, men har likevel kunne glede seg over strikkeartikler, fulle ølkasser, ispigger, dansesko, gebisser og proteser.

– Hvis du ikke vil risikere en pinlig og potensielt alvorlig situasjon overfor venner og familie så vel som din arbeidsgiver eller dine kunder, anbefaler vi deg med andre ord å sørge for at alle dine mobile arbeidsenheter er forsvarlig beskyttet med både passordfunksjon og automatisk kryptering, sier Horntvedt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse