Rettsak jus dommer

Annonse


Dommer vil sensurere nettet

Rettsak jus dommerHøyesterettsdommer Virginia Bell har nå bedt om at informasjon som kan påvirke jurymedlemmer fjernes fra nettet. Hun mener arkiverte nyheter på nettet kan føre til at uskyldige personer dømmes, eller omvendt.

«Tåpelig» forslag

Før å hindre at jurymedlemmene kan etterforske sakene på forhånd mener Bell at statsadvokatene bør «gjennomsøke nettet, og i de tilfellene der aktuelt materiale blir funnet bør alle Australske nettsteder bli bedt om å fjerne innholdet til rettsaken er fullført».

Ikke overraskende har australsk mediebransje kalt forslag både «tåpelig» og «umulig». En rekke eksperter innenfor nettbransjen i Australia har også påpekt at det ikke er mulig å kontrollere nettsteder utenfor grensene.

Allerede fjernet innhold

Selv om flere hevder dette ikke er gjennomførbart i praksis har Bell allerede fått fjernet innhold fra et nettsted i påvente av en rettssak. Nettsiden Crikey.com.au fjernet materiell etter en forespørsel fra høyesteretten i New South Wales.

Annonse


En undersøkelse i New South Wales fant at i løpet av 41 rettssaker mellom 1997 og 2000 hadde tre jurymedlemmer innrømmet at de hadde søkt etter saksopplysninger på nettet. Dette ble gjort selv om de allerede hadde blitt bedt om å ikke gjøre dette av dommeren i rettsaken.

Både Queensland og New South Wales har innført lover som gjør det ulovlig for jurymedlemmer å gjennomføre egne «etterforskninger» på nettet. Blir man dømt for brudd på denne loven kan man få en fengselsstraff på opptil to år.

Kilde: Australian

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse