Foto: Per Ervland

Annonse


Nok et rekordår for kameraer

Foto: Per Ervland

Det er naturligvis de digitale kameraene det selges mest av, de filmbaserte har falt helt av lasset. Tett oppunder 94 prosent av de solgte kameraene i Norge i fjor var digitale.

– Særlig høyere digital andel kommer vi ikke opp i, opplyser informasjonssjef Knut Førsund i en pressemelding, – for noen filmbaserte kameraer vil det nok finnes i noen år framover enda.

Veksten fortsetter i 2005

Kamerasalget har økt i alle de årene Fotorådet har hatt statistikk, fra under 150 000 i 1995 til 429 000 i 2004. Utenfor denne statistikken ble det solgt nesten en million engangskameraer. Også kameraer innebygd i mobiltelefoner blir etter hvert en betydelig bildekilde.

Annonse


– Nå har annen hver husstand i Norge digitalkamera, dermed vil den voldsomme økningen vi har hatt til nå avta noe, sier Førsund. – Men Fotorådets prognose for 2005 tilsier at kamerasalget vil nærme seg en halv million.

1,4 milliarder kroner

Det strømmer stadig nye modeller ut på markedet. Det er sjelden at en modell er mer enn et år på markedet før det lanseres en ny modell. Nye modeller kommer med bedre brukeregenskaper og høyere kvalitet, uten at prisen økes.

Snittprisene for digitale kameraer for hjemmebruk ligger nå i området 1500 – 4000 kroner. Regnet i utsalgspris over disk, var verdien av kamerasalget over 1,4 milliarder kroner.

15 000 digitale speilrefleks

Siden prisene på digitale speilreflekskameraer har krøpet ned i området 10 000 kroner har salget steget voldsomt – fra 4000 kameraer i 2003 til 14 800 kameraer i fjor.

– I 2005 vil det i følge våre prognoser bli solgt 25 000 digitale speilreflekskameraer. Dessuten er det verdt å merke seg at det selges mange tusen kameraer av typen megazoom, avanserte modeller som har elektronisk søker og masser av muligheter, heter det i meldingen.

(ITavisen Business)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse