iPod Photo toppsak

Annonse


Disse dingsene kan bli forbudt

Apple iPod PhotoDet høres kanskje ut som et skrekkscenario som savner rot i virkeligheten. Men i følge organisasjonen (Electronic Frontier Foundation) kan forbudet mot svært mye av det enhver musikk-elsker, film-elsker, TV-slave eller teknologi-frelst person omgir seg med til daglig bli en realitet.

Flere forbudt allerede

Amerikansk høyesterett skal i mars avgjøre om det er lov å stille teknologi til rådighet som kan brukes til å distribuere piratkopiert materiale. Og både i USA og i EU jobber sterke krefter for at produkter som kan brukes til å piratkopiere skal forbys i utgangspunktet.

Og går man historisk til verks, har underholdningsbransjen så langt klart å forby programmet DVD X Copy, som kunne kopiere kommersielle DVD-plater ved å ta vekk kopisikringen og krympe den endelige filen slik at den kunne brennes på en standard ettlags tom-DVD.

Ikke fjern reklamen!

De store amerikanske film- og TV-selskapene klarte å stoppe en boks kalt ReplayTV 4000 som fjernet reklamen fra TV-opptak. Tidligere direktør i TV/filmselskapet Turner Communications kalte annonsefjerningen for tyveri, og fikk retten med seg. Boksen ble fjernet fra markedet.

Annonse


PC-programmet Streambox VCR ble stoppet av RealAudio fordi – du gjettet riktig – det kunne spille av Real-filer. Det mislikte Real, som fikk gjennomslag for at deres filformat bare skal kunne spilles av med deres programvare.

Bare les bøker med Adobe!

Programmet Advanced eBook Processor ble fjernet fra jordens overflate av Adobe, som ikke likte at du kunne dekryptere e-bøker i Adobes format med det. Den russiske programmereren Dmitri Sklyarov ble arrestert under et amerikansk messebesøk, men det ble aldri reist tiltale.

Og endelig ble fildelingsnettverket Napster i sin opprinnelige form effektivt stoppet av platebransjen, som nå prøver å gjører det samme med Kazaa, Morpheus, BitTorrent og mange andre av Napsters etterfølgere.

Ikke flytt data uten løyve!

Av dingser og programvare som står i fare er utrolig nok iPod, som platebransjen tjener store penger på gjennom lovlig nedlasting av nettmusikk fra Apples iTunes Music Store.

Både iPod og CD/DVD-brennere vil omfattes av den såkalte Induce Act i USA, som lobbyister prøver å få den amerikanske Kongressen til å vedta. Om loven blir slik forslaget nå er, betyr det en radikalt endring i selve opphavsrettsbegrepet. I realiteten betyr det at du bare kan flytte data dersom opphavsmannen godkjenner det, og til og fra enheter som opphavsmannen har godkjent.

Ikke TV på PC!

Et annet produkt som står i faresonen, er TV-kort med tuner. Med et slikt kort kan du enkelt ta opp TV-programmer og redigere ut f.eks. annonser. Slikt er allerede forbudt i stua (se over), men forbudet har ennå ikke kommet til PC-en. Det kan det bare være et spørsmål om tid før det gjør.

Det er også noen produkter som i historisk sammenheng ble reddet fra forbud. I 1984 avgjorde amerikansk høyesterett at Sonys Betamax-videospiller ikke var lovstridig, selv om den kunne brukes til å ta opp opphavsbeskyttet materiale.

Men garasjeåpner er lov…

En garasjeåpner som kunne brukes til å åpne låsen til en konkurrerent ble også «frikjent» i sin tid. Det samme gjorde en printer-kassett for Lexmark-skrivere som kunne fylles opp på ny.

Hele lista over maskinvare og programvare som er henholdsvis i fare, utryddet eller reddet finner du på EFF.org.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse