Grokker

Annonse


Søkemotorene du aldri har hørt om

GrokkerDet finnes nemlig en underskog av søkesider på nettet som ofte kan fungere bedre enn de store og kjente dersom du har helt spesifikke behov. Noen indekserer data fra nettet på en annen måte enn Google og de andre store. Noen viser de søkeresultatene på andre og ofte overraskende måter. Og andre spesialiserer seg på lyd, bilde eller video.

Under finner du et knippe av de vi har prøvd.

De spesielle:

Grokker krever egen programvare (ca. 20 MB for PC, Mac og Linux) som du laster ned. Gratis å prøve, 49 dollar (ca. 300 kroner) å kjøpe. Her snakker vi om en veldig fancy måte å søke på, med «baller» i ulike farger og gradert treffsikkkerhet som sirkler deg inn på tema framfor ord/begrep. Og den snakker norsk om nødvendig. Neppe alles greie, men utvilsomt stimulans for et ekte nerdehjerte. En helt ny måte å se nettet på. Må prøves!

Icerocket er for eksempel spesielt god på RSS-søk. (RSS er kortfattede nyhetsoversikter på tvers av nettsteder). Den er også et godt verktøy for de om vil følge med på blogger (nettdagbøker) – nettets «uoffisielle» nyhetskilder. Og sist, men ikke minst presenterer IceRocket resultatene med bilder, noe som unektelig ser bedre ut enn Googles blå hypertekst.

Annonse


Mooter fungerer på lignende måte som Grokker, men her via et webgrensesnitt. Ikke så fancy, verken i design eller funksjonalitet, men har til gjengjeld evnen til å lære av hvordan brukeren velger ut de mest interessante treffene.

Pluck kaller seg «netets TiVo», etter TV-tjenesten i USA der man kan skreddersy sin egen seermeny. I likhet med Grokker krever Pluck også egen programvare. Denne legger seg som en plugin i Internet Explorer (støtter bare Windows-versjonen). Her snakker vi om en kombinasjon av metasøkemotor (med Google, eBay, Amazon og Usenet-nyhetsrupper lagt inn), RSS-leser og varslingssystem for oppdateringen innen emner du er interessert i. En alt i ett-greie som ikke kan betegnes som brukervennlig.

De mangfoldige:

Clusty er en såkalt metasøkemotor som kobinerer søk fra flere ulike søkemotorerer (i dette tilfelle fortrinnsvis Lycos og MSN. Viktigste fortrinn er likevel at grupperes søkene oversiktlig i høyre marg, etter domenenavn, tema og like forekomster.

Ixquick er en norsk metasøkemotor som baserer seg på nesten alle de største søkemotorene. Finner du det ikke her, finnes det neppe.

Dogpile er nok en metamotor, med Yahoo, Google og AskJeeves med på laget.

Webcrawler er nok en veteran, og nok en metamotor som tar de fleste av de store.

Metacrawler Alle metamotorers mormor, som i dag baserer seg på Google, Yahoo, Ask Jeeves, About, LookSmart, Overture og FindWhat.

De raske:

Alltheweb er utviklet av det norske selskapet Fast Search and Transfer og er nå eid av Yahoo-selskapet Overture. Her kan du søke på bilder, video og lyd. Rask er den også, om ikke alltid så logisk og treffsikker.

A9 er nettbutikken Amazons søkemotor. Den er i grunnen et spesialutgave av Google, med mulighet for detaljert skreddersøm om man registrerer seg.

Teoma er faktisk USAs fjerde største søkemotor, etter Google, Yahoo og MSN. Den er svært rask – men det er vel i grunnen også alt.

Gigablast er et amatørprosjekt, men i ferdig utgave. Kjapp, og helt uten annonser.

Accoona ble åpnet av eks-president Bill Clinton, men har seinere levd en anonym tilværelse. Den er rask og tilsynelaende presis. Kanskje fordi den hevdes å ha ekte, kunstig intelligens?

De ordinære:

Mamma sier de lever opp til navnet sitt. Med andre ord alle søkemotorers mor. Men en kjapp test vier at denne er som søkemotorer flest – helt mekanisk, og med en masse irrelevante resultater før «biffen» kommer.

Entireweb er en enkel og grei søkemotor, men ikke noe spesielt.

Go er resultatet av at Disney-konsernet kjøpte søkemotoren Infoseek. Egentlig Google i glorete forkledning.

HotBot hadde sin storhetstid på 90-tallet, før Google kom og gjorde reint bord. I dag en ganske ordinær søkemotor under Lycos vinger.

Vivisimo er broren til Clusty, og har som denne gruppering av søk, slik at det blir enklere å finne fram til relevante resultater.

De uferdige:

Nutch er ikke ferdig ennå, og er et åpen kode-prosjekt basert på Java. Har ambisjoner om å slå alle kommersielle søkemotorer ned i støvlene en gang i framtida.

Dipsie er i likhet med Nutch ikke oppe og går ennå. Men der stopper også all likhet. Her snakker vi om et helkommersielt prosjekt som nærmest mener de vil bli Guds gave til nettsurferne. Vi får se…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse