FOTO: Per Ervland

Annonse


TEST: QTEK S100

For det er ikke tvil om de første QTEK-modellene var i overkant store. De minnet mer om helt ordinære PDA-er, men med muligheten til å ringe. Med QTEK S100 har man imidlertid tatt et skritt i riktig retning.

Størrelsen på telefonen har nå blitt sammenlignbar med Nokias Symbian-modeller, samt P900-serien til Sony Ericsson. Selvsagt er den fremdeles større enn de helt vanlige mobiltelefonene, men i forhold til andre med samme funksjonalitet er den i så måte meget bra.

Herlig skjerm

Den viktigste grunnen til at vi aksepterer at størrelsen fremdeles er litt større enn de vanligste mobilene er størrelsen og kvaliteten på skjermen. Hele 2,8 tommer er størrelsen på den trykkfølsomme TFT-skjermen, som har en oppløsning på 240 x 320 punkter og muligheten til å vise i overkant av 65 000 farger. Ikke enormt imponerende spesifikasjoner, men flott i bruk.

Likevel har det alltid manglet litt på designet på QTEK-modellene. Så også på S100. Dette er selvsagt et veldig subjektivt poeng, men mange har fortalt oss at de synes S100 ser litt lite spennende ut. En helt glatt børstet stålflate er stort sett det eneste designelementet.

Annonse


Den største barrieren for de fleste er at telefonen er utstyrt med en trykkpenn, i stedet for tastatur. Imidlertid kan man med litt trening trykke direkte på de store tastene som vises på skjermen. Er imidlertid SMS det viktigste for deg vil ikke denne telefonen falle i smak.

For et operativsystem

Men eventuelle designmangler blir fort tilgitt etter å ha tatt i bruk telefonen. For det flotte er at denne lille pakken har stort sett alt man trenger. Mye på grunn av operativsystemet, som er glitrende, samt den raske prosessoren (Intel Bulverde 416 MHz).

Etter å ha brukt Windows Mobile i en lengre periode med en rekke forskjellige modeller må det bare sies at operativsystemet imponerer stort. Mye har nok å gjøre med at man umiddelbart ser likheten med det man har på PC-en og at man derfor føler seg generelt hjemme.

Fordelen med systemet er at det gir uendelige muligheter til å utvide telefonen med programmer og spill av alle typer. Dette kan man for så vidt også gjøre med en Symbian-mobil, men brukeropplevelsen og skjermen gjør at Windows Mobile får flere plusser.

QTEK S100

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Uendelige muligheter

Synkroniseringen fungerer også som en drøm. Nå har nok det en del å gjøre med at Microsoft har utviklet begge systemene. Det er viktig å påpeke at det etter hvert har blitt forholdsvis enkelt å synkronisere med andre systemer også, men Windows Mobile gjør dette til en helt smertefri affære.

Det er kanskje litt skuffende at telefonen ikke er utstyrt med verken EDGE, 3G eller WLAN, med tanke på at den vel er myntet på de mer avanserte brukerne. Men dette er en glitrende telefon for de som ikke krever alle kommunikasjonsmulighetene.

Dårlig megapiksel

Litt overraskende er det at S100 er utstyrt med et mobilkamera med en oppløsning på 1,3 megapiksler. Likevel kunne de nok likevel hoppet over denne funksjonen, for selv om oppløsningen teknisk sett er bra nok, er kvaliteten for dårlig.

Sammenlignet med for eksempel 3G-telefonen Nokia 6630 virker bildene man tar litt for grumsete i kvaliteten. Det er nesten helt nytteløst å ta bilder med mindre man er utendørs og lyset er godt. Fordelen er at man kan bruke hele den enorme skjermen som søker, noe flere produsenter burde begynt med. Kameraet kan også ta opp video.

Morsom telefon

Det er litt synd at modellen ikke er utstyrt med WLAN, 3G eller EDGE. Likevel har den gode utbygningsmuligheter, via kortplassen (MMC/SDIO). Man får blant annet kjøpt kort som kombinerer ekstraminne (telefonen er utstyrt med 64 megabyte internminne) og WLAN-kort.

QTEK S100 er allikevel en meget avansert telefon vi vil anbefale til alle som ikke bare vil bruke mobilen til å ringe med eller til å sende tekstmeldinger. Denne lille PDA-mobilen gir brukeren følelsen av at man ikke kan la den ligge. En helt unik følelse.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse