Mobil dame

Annonse


Grønnere gadgets!

Mobil dameMobiltelefoner, digitalkamera, datamaskiner, TV-apparater, spillkonsoller og annen forbrukerelektronikk selger i bøttevis, og neste generasjons teknologi er alltid rett rundt hjørnet – med løfte om å gjøre dagens dings avleggs i et blunk.

I Norge kjøpte vi hjemmeelektronikk for over 22 milliarder kroner i 2004, 13 prosent mer enn året før.

Amerikanske Consumer Electronics Association har forutsett at det i 2005 vil bli omsatt forbrukerlektronikk for nærmere 800 milliarder kroner bare i USA, en vekst på 11 prosent.

Men med dingseinflasjonen følger også bekymring for miljøet.

Annonse


Mer må resirkuleres

US Environmental Protection Agency (EPA) advarer om at det er et akutt behov for informasjon om både hvor og hvordan produktene kan resirkuleres.

Et åpenbart problemområde er mobiltelefoner. Globalt forventes det at omtrent to milliarder mennesker vil eie en mobiltelefon i år. Tenåringer skaffer seg ny mobiltelefoner hver 11 måned (voksne er noe tregere, med en utskifningsrate på 18 måneder), men bare en liten andel – 15%, i tilfellet USA – blir resirkulert.

Europa har kommet lengre enn USA i så måte, og et nytt EU-direktiver som trer i kraft i august pålegger elektroprodusenter å ta ansvar for at returnerte produkter blir resirkulert på en forsvarlig måte. I tillegg vil nye EU-lover forby bruk av miljøfiendtlige stoffer som kromium, bly og kadmium i elektriske artikler fra 2006.

– Miljøvernsbevisstheten er fremdeles svært lav, men stadig stigende – og høyest i Europa, sier Allen Wilson i brikkeprodusenten Intel, som understreker at hele datainsdustrien er godt på vei til å bli fullstendig blyfri.

Smartere strømbruk

Et annet fokusområde er energieffektivisering. Strømadaptere, som lader batteriene til alle produktene, og strømforsyninger har lenge vært moden for modernisering.

EPA undestreker viktigheten av initiativer som tar sikte på å sette nye standarder. Hvis man fortsetter å produsere strømforsyninger og ladere etter dagens standard vil forbrukerelektronikk og små elektriske apparater stå for over 40 prosent av strømforbruket i amerikanske hjem.

Dette temaet blir adressert spesifikt i nye regler fra EU-kommisjonen, som trådte i kraft 1. januar, der nye og bedre adaptere kan kvalifisere til et Energy Star-logomerke, som indikerer at de er omtrent 35 prosent mer effektivt konstruert.

Kilder:
BBC.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse