Mini mac

Annonse


Euro-protest mot Mac-priser

Mini macI nett-oppropet heter det at prisene på Apple utstyr i Europa er altfor høye, tatt i betrakting av den svake dollaren og den tilsvarende sterke euroen.

Over 1000 kroner over

Spesielt reagerer europeerne på euro-prisingen av den nye «billig-maskinen» Mac mini. Mens prisen i USA er 499 og 599 dollar (3221 og 3866 kroner) for henholdsvis 40 og 80 GB-modellene, er tilsvarende priser i for eksempel Tyskland 489 og 589 Euro (4099 og 4937 kroner).

Vi snakker altså om en prisforskjell på 1071 kroner for den dyreste modellen og 878 for den billigste.

Høye avgifter årsak?

I Norge koster Mac mini henholdsvis 4490 og 5290 kroner, altså enda dyrere enn EU-nivå. Men i Norge har vi Europas høyeste moms-avgift på 25 prosent. Tar vi vekk momsen, ligger de norske prisene nesten nede på amerikansk nivå. Nå er det offentlige avgifter på datautstyr i USA også, varierende fra stat til stat. Men disse overstiger sjeldent 6-7 prosent.

Annonse


Omsetningsavgiftene i de europeiske landene varierer en god del. Det samme gjør prisene på Apple-produkter. Det er derfor kanskje ikke helt enkelt å si kategorisk at produktene er overpriset i Europa.

– Urettferdig politikk

Likevel hevder euro-protestantene at det de mener er for høye priser gjør det vanskeligere for PC-brukere å skifte plattform, og at det er en urettferdig og kontraproduktiv politikk i et marked som nå er like stort som det amerikanske.

Oppropet finner du på Petitiononline.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse