Ill.: Nordic Semiconductor

Annonse


Trådløs lyd på godt norsk

Ill.: Nordic SemiconductorNRF24Z1 er en bitteliten databrikke på ikke mer enn 6 x 6 mm, stappet full av det den norske utviklerer Nordic Semiconductor håper vil bli definerende teknologi for morgendagens digitale lommejukebokser.

Brikkens funksjon er å sørge for sømløs og lynkjapp overføring av lyd i CD-kvalitet mellom komponenter – som for eksempel fra MP3-spiller til hodetelefoner, eller mellom forsterker og høyttalere.

– NRF24Z1 vår garanterer at lyden kommer gjennom, og sluker samtidig ca. 10 ganger mindre enn strøm enn Bluetooth eller andre konkurrerende teknologier, sier produktsjef Geir Langeland i Nordic Semiconductor.

CD-kvalitet

NRF24Z1 streamer lyd trådløst gjennom rommet i ukomprimert, 16bits CD-kvalitetet, med rekkevidde opp til 30 meter. Båndbredden er på 4 mbit/s, nok til at brikkens avanserte feilkorrigering kan sende tapte pakker på nytt under overføring og samtidig ha ekstra datakanaler ledige for informasjon som låttittel, volum, balanse, og artistnavn.

Annonse


– For bærbare spillere betyr det at du mye mer elegant kan slippe ledningsmas på tredemølla, eller elegant ha spilleren i ryggsekken. Men teknologien er også egnet for stasjonære stereoanlegg, for trådløs høyttalere. Våre kunder snakker gjerne om «kone-aksept-faktoren», sier Langeland.

Andre applikasjonsområder kan inkludere trådløs overføring av lyd fra PC-lydkort til stereoanlegg, eller til og med vanlig trådløs filoverføring fra PC til MP3-spiller.

Starter snart produksjonen

Nordic Semiconductor er allerede en ledende global leverandør av trådløs teknologi, og har blant annet levert radiobrikkene i trådløse mus og spillkontrollere fra Logitech. Hvilke partnere som ønsker ta i bruk den nye lydbrikken er foreløpig ikke annonsert.

Selskapet håper å komme igang med volumproduksjon av NRF24Z1 i april. Det burde gi interesserte utviklere nok tid til å produsere sine første trådløse kommersielle produkteter innen jul.

For mer informasjon, se www.nordicsemi.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse