JVC GZ-MC200

Annonse


Framtidas videokamera

Det er til de grader irriterende at vi fremdeles sliter med bånd, selv på digitale videokameraer. Det er et slit å legge filmen over på PC, med konvertering, redigering og plunder og heft.

Enklest mulig, takk!

Hva tror elektronikkindustrien at vi er – overbetalte Hollywood-arbeidere i klippestudio?

De fleste av oss skal bare ha ferien over på en DVD mer eller mindre uredigert, minus de helt åpenbare blunderne. Det er uansett barer slekta som er interessert likevel.

Filer, ikke bånd

Mange ender opp med å kjøpe en DVD-stuebrenner og overføre filmen i sanntid. I beste fall digitalt gjennom en DV-inngang, i verste fall analogt (som ikke blir så verst, det heller).

Annonse


Hadde det ikke vært flott om video var like enkelt som stillbilder? Om det bare var å røske minnekortet ut av kameraet, sette det i kortleseren og dra filene over på harddisken med musa?

12 000 kroner

JVC har svart på våre bønner. De har kommet med to modeller med CF-kort/Microdrive (og SD) i stedet for det evinnelige miniDV-båndet.

Vi har testet den ene av dem, GZ-MC200 til rundt 12 000 blanke kroner. Den andre heter GZ-MC100 og ligger på en tusenlapp under.

OK stillbilder

GZ-MC200 er størst av de to, og kan egentlig ikke kalles et lommekamera. Til gjengjeld har kameraet et smart design med sving ut-del og elegant, svart og grå overflate. En rasekatt som uten tvil vil vekke dyret i enhver ekte dingsofil.

Med 2 megapiksel stillbilder i 1600 x 1200-størrelse er kameraet også brukbart til å fryse øyeblikkene. I hvert fall til web/mail-bruk og 10 x 15 cm utskrifter.

MPEG-2

Dette er likevel først og fremst et kamera for den som vil ha videomateriale raskt over på PC-en.

Man kunne ønske seg et mer anvendelig filformat enn MPEG-2, som ikke uten videre kan tas opp i standard programvare. For å spille av disse filene trenger men tilleggsprogramvare – du kan ikke uten videre se dem i Windows Media Player eller QuickTime.

Enkel redigering

Likevel er MPEG-2 en utbredt standard, og det er ikke vanskelig å finne de nødvendige programtilleggene på nettet for redigering konvertering til andre filformater.

Dessuten følger Power DVD/Producer/Director fra CyberLink med i esken. Med denne programpakken er det svært enkelt å importere, redigere og brenne filmen. Dessverre fungerer programmet bare på Windows. Mac- og Linux-brukere må finne egne løsninger.

Valgfrihet, takk!

Det ville likevel vært fint om vi allerede på kameranivå kunne velge filformat, slik vi med mange stillbildekameraer kan velge for eksempel mellom JPEG, TIF og RAW.

Her er et tips til JVC for neste generasjon: Legg inn både DiVX, Windows Media, QuickTime og MPEG-1!

CF og SD-kort

Når det er sagt, er dette en virkelig nyskapning innen videoverdenen. Med Microdrive-disker i CF-format kan du i dag ta opp en time video i full DVD-kvalitet. Og større disker er på vei.

Du kan også bruke standard CF-flashminnekort (minst 40 x hastighet for video). Disse leveres nå i med 4 GB og 70 X hastighet (til mindre hyggelige 3000 kroner). Men i fastminneverdenen går ting minst like fort som med små harddisker, så 8 GB og 12 GB er neppe langt unna. SD-kortene, som det også finnes en sprekk for i kameraet, begynner også å nå anselig størrelse, hastighet og pris.

Større harddisker

På mange SD-baserte stillbildekameraer kan du også bruke MMC-kort, men det kan du dessverre ikke her.

En av JVCs konkurrenter, Toshiba, kom på årets CES med en serie videokameraer med samme type harddisker som vi finner i iPod. Det vil si 20, 30 og 60 GB.

Alene i hylla

Hvilket format som vinner de store skarene, er for tidlig å si. Og er du først ute med å kjøpe deg inn i en ny teknologi, betaler du som vanlig skjorta.

Men har du behov for et videokamera optimalisert for viderebruk av filmer på PC og nett nå, er JVC-kameraet nokså alene i hyllene.

Annonse