Ill.: www.divx.com

Annonse


DivX blir standard i brennere

Ill.: www.divx.comSelskaper som norske Asono og danske Kiss har i tillegg til en rekke kinesiske og Taiwanske selskaper lenge hatt DivX som ett av formatene i sine DVD-spillere til stuebruk. I løpet av fjoråret kom tungvektere som Pioneer og Philips etter.

Nytt gjennombrudd

Nå står formatet, som er det mest brukte til utlegging og nedlasting av piratfilm på nettet, overfor et nytt gjennombrudd.

Giganten LSI har nemlig bestemt seg for å legge inn DivX inn i brikkene de leverer til produsenter av DVD-brennere til PC-bruk.

Følger etter

Det vil i praksis si brorparten brennere på markedet, for LSI har en dominerende rolle i dette markedet.

Annonse


Utenfor står noen få store selskaper som rår over egen teknologi. Men også disse vil trolig måtte legge inn DivX i sine brennere for ikke å tape mot en overveldende konkurranse mot DivX-kompatible brennere.

Skyr åpne formater

Samme effekten har vi sett med MP3, som er platebransjens hodepine. Etter lang tids nølig har Sony – som sistemann – valgt å støtte det omstridte lydformatet.

Og mens platebransjen skyr MP3 som pesten, vil neppe det åpne DivX være det foretrukne formatet for filmbransjen når de komemr seg på nett for alvor. Snarere er Microsofts mediaformat med innebygget kopisikring (DRM) et mer natrulig valg.

Filmbransjen raser

Det er liten tvil om hva forbrukerne bruker DVD-brennerne til: Lage DVD-kopier av film de enten har lånt av andre eller lastet ned fra nettet. Og i nødsfall ta backup av egne filmer.

Alt sammen er filmbransjen mektig irritert på. På tampen av året som gikk startet de første rettssakene mot fildelingsnettverk som bidrar til å videreformidle piratfilm, og flere er bebudet.

Liten praktisk betydning

I sentrum av alt dette står DivX-formatet, søsterformatet xVid og deres mange avleggere.

Den store praktiske betydningen vil neppe LSIs trekk ha for vanlige PC-brukere med interesse for film. Det er jo allerede nå svært enkelt å brenne DivX-disker med plass til mange timers film på en CD eller DVD. Og DivX-filformatet kan båe leses av via enhver harddisk og alle DVD-spillere installert i en PC eller Mac.

Slag i ansiktet

LSIs avgjørelse er først og fremst nok et hardt slag i ansiktet på filmbransjen – rett og slet fordi piratformatet de hater så sterkt nå får et slags godkjent-stempel av krefter som regnet i antall dollar er vel så sterke som dem.

LSIs løsning vil bli presentert under den store Consumer Electronics Show (CES)-messen, som starter i Las Vegas denne uka. ITavisen.no er for første gang til stede på messen.

Kilde:
Betanews.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse