Blue-ray hybrid

Annonse


Blu-ray med hybrid-DVD

Blue-ray hybridSony, Toshiba og de andre selskapene som står bak de to formatene som kriger om å bli etterfølgeren til dagens DVD har tydeligvis måtet stikke fingrene og jorda og skjønt hvor de er.

Vil ikke kjøpe nye spillere

For å enda en gang be folk om å kjøpe nye, dyre spillere for å få spilt av favorittfilmene sine, går rett og slett ikke hjem. Det er tross alt ikke så lenge siden folk måtte skrote VHS-spilleren til fordel for DVD.

Og selv om DVD-spillere har havnet under tusenlappen, føler mange kanskje fremdeles at formatet er noe nytt og luksuriøst.

Blå og rød laser

Den nye hybrid-disken for Blu-ray-leiren ser imidlertid ut til å gi oss det beste av begge verdener. I tillegg til 25 GB lagringskapasitet i Blu-ray-formatet, har diskene også 8,5 GB i to DVD-spor.

Annonse


Mens en blå laser leser Blu-ray-laget, brukes en rød laser til å lese av DVD-sporene.

Diskene blir i følge utvikleren JVC mulig å spille i standard DVD-spillere, men da får man naturligvis bare DVD-kvalitet. Vil man ha fullt utbytte av disken med bedre bilde og lyd, må man pent investere i en Blu-ray-spiller.

Hollywood avgjør

Systemet er tilsvarende det HD-DVD lanserte i begynnelsen av desember. De to plateformatene kan dermed begge spilles av i DVD-spillere, men trenger altså to ulike typer spillere for å gi full kvalitet.

Det er ennå usikkert hvilket av formatene filmbransjen med Hollywood i spissen lander på. Men så langt blåser vinden i retning av HD-DVD.

Hollywoods avgjørelse om å støtte HD-DVD (uten å ekskludere Blu-Ray) har trolig hatt betydning for Blu-rays beslutning om å følge opp med et hybridformat.

Som i lydverdenen

Vi har tidligere sett slike hybridformater med de to nye lydstandardene som kniver om å avløse CD-platen. Først fikk vi SACD-plater med CD-lag, og en stund etter kom DVD-Audio-plater også med CD-lag – i tillegg til den allerede eksisterende kompatibilitet med DVD.

Kilde:
Physorg.com
JVC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse