Annonse


Mobilen endrer DNA

Den EU-finansierte Reflex-undersøkelsen viser at radiobølger fra mobiltelefonen skader celler i kroppen, i tillegg til at det skader DNA-oppbygningen. Allikevel beviser ikke undersøkelsen at mobilen er en helserisiko.

UK National Radiological Protection Board hevder at man ikke trenger å bekymre seg over resultatene fra undersøkelsen, siden det ikke er vist at de biologiske endringene førte til sykdom.

Betydelig økning

Studiet, som ble koordinert av tyske Verum, har foregått de siste fire årene og har sett på effekten av radiobølger på dyre- og menneskeceller i et laboratorium. De fant ut at etter å ha blitt utsatt for elektromagnetiske felt viste cellene en betydelig økning i DNA-skade.

Skaden kunne også sees i den neste generasjonen celler. Slik muterte celler ses ofte som mulige årsaker til kreft.

Annonse


Samme stråling

Strålingen som ble brukt i studiet var på et SAR-nivå mellom 0,3 og 2 watt per kilo. SAR-nivået viser hvor mye kroppen absorberer fra mobilen. Nivået brukt i studiet er omtrent det samme som dagens mobiler, som stort sett utstråler et nivå mellom 0,5 og 1 watt per kilo.

Franz Adlkofer, som ledet Reflex-studiet hevder at det vil ta fire til fem år med nye studier for å komme med en definitiv konklusjon. Imidlertid råder han folk til å bruke fastnettet så ofte som mulig, fordi det «er bra å ta sine forhåndsregler».

Kilde: BBC News

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse