Nokia 6680 (liten)?

Annonse


3G utfordrer bredbånd

Nokia 6680 (liten)?Når mobilbransjen finner på noe nytt må det også ha et akronym. Så etter gsm, grps, umts og wcdma er det tid for hsdpa. Det står for high speed downlink packet access, og d-en for downlink er det sentrale i sammenhengen.

I teorien skal et 3G-nett oppgradert med hsdpa klare å komme opp i nedlastingshastigheter på 14 Mbit/s. Mer trolig er at det vil bli cirka 2 Mbit/s i en innledende fase.

Stort interesse

På en måte kan man si at hsdpa vil gjøre for umts, hva edge har gjort i gsm-nettene. Det gir mulighet til å øke hastigheten i nettet uten å bygge et helt nytt nett. Til tross for at hsdpa så vidt er kjent utenfor de aller innerste mobilkretsene, kan gjennombruddet gå mye raskere enn for moderteknologien umts.

– Det er virkelig trykk i bransjen rundt hsdpa. Alt umts-utstyr vi leverer i dag er allerede forberdt for hsdpa, software for oppgradering av basestasjoner vil komme i løpet av neste år, og i slutten av 2005 vil vi lansere pcmcia-kort som fungerer med hsdpa, forteller Per Arne Henæs, divisjonsdirektør i Siemens Norge.

Annonse


Fra konkurrenten Ericsson kommer lignende signaler.

– Interessen fra operatørenes side er kjempestor. Det har gjort at utviklingen har gått mye raskere en vi forventet, sier Peter Michelson, markedsansvarlig i Ericsson Radio Systems.

Han tror at de første nettene med hsdpa vil være i drift ved slutten av 2005 eller begynnelsen av 2006.

Kommer om få år

Riktig så optimistisk er ikke Dag Kleivan, direktør for nett/produksjon i Netcom, men positiv er han helt klart, til tross for at NetCom ikke en gang har lansert 3G.

– De tester vi har sett av hsdpa virker veldig lovende.

– Først skal vi åpne 3G-nettet 1. mars. Siden får vi se. Vi vil ikke gå videre før det finnes et marked, men jeg gjetter på at det kan finnes hsdpa i store byer i løpet av 2006-2007, sier Kleivan.

Testet i Kina

Ericsson har vært tidlig ute med hsdpa. Tidligere i høst gjennomførte selskapet en av de første offentlige testene med hsdpa. Det skjedde i Kina og demonstrerte hastigheter på 4,9 Mbit/s. Michelson mener imidlertid ikke at man bare skal se på hastigheten.

– Det viktige med hsdpa er å forbedre brukererfaringen. Det skal gå raskt å få opp en webside når du surfer på mobilen. Det skjer gjennom økt hastighet, men minst like viktig er det at kapasiteten økes gjennom mer effektiv bruk av nettet, og at det blir mindre forsinkelser, sier han.

Viktig i USA

En viktig ordre for teknologien kom for et par uker siden, da USAs neste største mobiloperatør, Cingular, delte ut kontrakten for sitt amerikanske 3G-nett. De gikk for den europeiske wcdma-standarden i stedet for cdma2000.

Poenget er at selskapet besluttet at nettet skal bygges med hsdpa-muligheter allerede fra starten av.

At Ericsson og Siemens ser lyst på teknologien kan til dels forklares av at selskapene er de to største leverandørene til Cingular.

– Cingular-nettet vil sette en standard som driver utviklingen. Dermed vil terminalprodusentene sette fokus på å få ut produkter i markedet, mener Henæs.

Men å tilpasse tradisjonelle mobiltelefoner er denne gangen ikke det mest prioriterte. Pc-kort til bærbare pc-er og pda-er med gode surfmuligheter er trolig viktigere dingser for hsdpa.

– Man må tenke på at hsdpa er asynkron løsning. Det går mye raskere å laste ned data. Dermed egner løsningen seg best for surfing. Derfor er pc-kort til laptopen mer interessant en mobiltelefonen, sier Henæs.

Wimax ingen vinner

Med hastigheter på 2 Mbit/s og oppover kan 3G-operatørene for alvor si at ”nå kan vi tilby mobilt bredbånd” og svare på utfordringen fra databransjens wlan-soner og trådløse bredbåndsteknologier som Wimax.

Og man kan mer enn ane vilje fra både operatører og systemprodusenter for å få det til.

– Wimax har en fordel med høyere hastighet, men er slik jeg ser det mest interessant for fastnettoperatører. I forhold til mobilitet, roaming og dekning over et helt land, vil Wimax ikke klare å konkurrere med hsdpa, sier Peter Michelson.

– Men det er ikke enten eller. Det vil finnes plass for begge teknologiene, fortsetter han. NetComs Dag Kleivan er ikke like diplomatisk i sin syn.

– For å få et Wimax-nett som gir like god dekning som 3G-nettene, vil det kreves minst like mange basestasjoner. Jeg vil gjerne se hvem det er som har økonomiske muskler til å bygge ut et helt nytt nett, når det allerede er investert så mange milliarder i 3G-nettene. I tillegg til at 3G-nettene tilbyr bedre mobilitet og sikkerhet.

– 3G-nett med hsdpa vil ikke bare bli en sterk utfordrer til wlan og Wimax. Jeg tror helt klart 3G-nettet blir vinneren, sier Kleivan.

(Artikkelen er hentet fra vår søsterpublikasjon ITavisen Business)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse