FOTO: Per Ervland

Annonse


TEST: Nokia 9500 Communicator

I snart et år har vi gått og ventet på den nye toppmodellen fra Nokia. 9210 har nemlig blitt kraftig akterutseilt i dagens mobilmarked. Derfor var smilene brede da selskapet presenterte 9500 i februar i år.

Nå skulle Nokias verktøy for forretningsbrukerne få støtte for trådløst nett og EDGE. I tillegg skulle den få digitalkamera og en rekke multimediemuligheter. Alt lå klart for en ny suksess i proffmarkedet.

Som sirup

Lite visste vi at Nokia samtidig bestemte seg for å putte en enormt underdimensjonert prosessor i denne telefonen. Prosessoren jobber med en klokkefrekvens på 150 MHz, som kanskje holder på en mindre avansert telefon, men på Nokia 9500 virker det som sirup.

Når man surfer med denne telefonen henger den ikke med i svingene, verken på WLAN eller EDGE. Hva er vitsen med å legge til rask dataoverføring når telefonen ikke klarer å behandle dataene raskt nok.

Annonse


På forsiden av telefonen benytter telefonen Series 40-systemet og selv her er det flere menyvalg som gjør at man må vente i flere sekunder. For eksempel trykker man ofte feil når man navigerer mellom kontakter, fordi det tar noen sekunder for telefonen å registrere hva man gjør, slik at man ender opp med å trykke flere ganger på samme tast.

Få endringer

Utover at Nokia har oppgradert toppmodellen sin med disse lenge etterlengtede funksjonene har 9500 Communicator lite nytt å by på. Brukergrensesnittet er kjent for de som har benyttet tidligere versjoner av denne modellen.

Nokia har forståelig ikke villet endre noe særlig på hvordan telefonen oppleves. Nå har dette grensesnittet fungert ganske godt siden første versjon så dagens lys i 1996, derfor er det heller ikke noen vits i å revolusjonere det.

Telefonen er best egnet til å lese e-post, samt enkel behandling av Office-dokumenter. I tillegg er det nå inkludert funksjoner for blant annet spilling av musikk og film, samt behandling av bilder. Alt dette fungerer veldig bra hvis man ikke tenker på at man ofte sitter og venter noen sekunder mellom de forskjellige valgene.

Nå kan det hende at det er dårlig optimalisert programvare som er skyld i noe av tregheten på denne telefonen. Uansett hva som har skylden fungerer i hvert fall ikke Nokia 9500 i praksis.

Nokia 9500 Communicator

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Fete skjermer

Nokia 9500 Communicator er utstyrt med to fete skjermer. På innsiden av telefonen, der det flotte og gode QWERTY-tastaturet åpenbarer seg, sitter det en skjerm på 640 x 200 punkter og 65 536 farger. Man kunne kanskje forventet 262 000 farger, men med denne oppløsningen er bildet utrolig bra uansett.

På utsiden er det nok en flott fargeskjerm (65 536 farger), som blant annet brukes til å ta bilder med det som er et skuffende VGA-kamera. Her er også nummertastaturet plassert. Prøver man å skrive en SMS på farten finner man også fort ut at dette nummertastaturet av en eller annen merkelig grunn mangler T9-ordbok.

Mangler 3G

Nå som 3G har kommet til Norge og en rekke andre land verden over er det overraskende at Nokia ikke har klart å inkludere UMTS-støtte i den største modellen sin. Med tanke på at dette hadde vært det eneste som egentlig kunne differensiere denne mobilen fra konkurrentene er dette et merkelig valg.

Nå hadde det vel uansett ikke hjulpet med UMTS-støtte, siden telefonen ikke har kamera til å kjøre toveis videotelefoni, i tillegg til at den nevnte prosessoren uansett ikke ville klart å behandle dataene fra 3G-nettet raskt nok.

Velg alt annet

Nokias toppmodell skal være en telefon som passer for alle som trenger en mobiltelefon, men som samtidig gjerne vil ha en meget enkel datamaskin. Nokia sliter imidlertid med at manglene og den dårlig ytelsen gjør at man har vanskeligheter med å bruke den i praksis.

Hadde det ikke vært for den utrolig svake prosessoren ville telefonen ligget oppe i toppen. Sony Ericsson P910i, HP iPaq h6340 og QTEK 9090 er imidlertid mye bedre alternativer for den profesjonelle mobilbrukeren. For en skuffelse.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse