Pentax Optio X

Annonse


TEST: Pentax Optio X

Dette er i sannhet et annerledes kamera. Det ser ut som to klosser satt sammen på midten, og i prinsippet er det akkurat det Pentax har gjort. Den ene delen består av optikk og blitz, mens den andre består av knapper og LCD-skjerm. Disse to delene kan du vri og vende slik at du får tatt bilder fra flere vinkler. Kamerahuset forøvrig er laget av sort plast og børstet stål.

Avansert

Du bør helst ha vært borti et digitalkamera tidligere, eller være spesielt interessert for å få fullt utbytte av Pentax Optio X. Dette er nemlig ikke det enkleste kameraet å sette seg inn i. Med en god porsjon tålmodighet og en brukermanual for hånden kommer du imidlertid langt.

Det vi umiddelbart ble begeistret over med dette apparatet, var den fantastiske LCD-skjermen. Vi har aldri tidligere sett en bedre oppløst skjerm på et digitalkamera. Dessuten greier den seg svært godt under alle lysforhold. Her er det faktisk ikke behov for optisk søker overhodet.

Funksjonsrik

Vi er imidlertid skeptiske til at apparatet ikke er utstyrt med deksel foran minnekortåpningen. Dessuten er stativfestet totalt malplassert, helt på siden av kameraet. Vi synes også at knappene var litt vel små, og særlig den mikroskopiske navigeringsknappen ble i minste laget.

Annonse


Menyene er forholdsvis greie å bruke, men du bruker likevel endel tid på å sette deg inn i funksjonsfloraen. Det er blant annet 13 forhåndsdefinerte bildemodi, flere blitz- og hvitbalanse-valg og mulighet for å justere fokus og ISO manuelt. Er du glad i å finjustere på egen hånd, er det mye å boltre seg i her.

Pentax Optio X

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Egen optikk

Optikken produserer Pentax selv. Kameraet er utstyrt med 3x optisk zoom, og dessuten et forholdsvis lyssterkt objektiv som yter særlig bra ved full vidvinkel. Vi kunne imidlertid ønsket oss en noe bedre vidvinkel, og synes en 35mm-ekvivalent er i slappeste laget.

Det må legges til at bildekvaliteten tidvis er svært god, og generelt fri for lyter. Her er kontrasten god og bildene er heller ikke preget av støy.

Dette er først og fremst et annerledes digitalkamera, og særlig for avanserte hobbyfotografer er det mye å boltre seg i her. Pentax Optio X koster fire tusen kroner. Det er det absolutt verdt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse