Piratfilm

Annonse


Vil saksøke P2P-formidlere

PiratfilmDet er nemlig slik at mens BitTorrent ikke har noen sentral instans som kan ansvarliggjøres for brukernes utveksling av piratkopiert materiale, kan man både etter amerikansk og europeisk lov gå til sak mot de som formidler tjenestene via sine maskiner.

– Ulovlig å være vert

I følge den amerikanske filmbransjeorganisasjonen MPAA gjelder dette konkret de som skaffer nettbrukere tilgang til piratkopierte filmer på henholdsvis BiTorrent/i> i USA og eDonkey i Europa.

I motsetning til for eksempel Napster, som platebransjens advokater klarte å legge ned effektivt, bruker verken BitTorrent eller eDonkey egne maskiner for å indeksere materialet som ligger på brukernes harddisker over hele verden.

Loven kan brukes

Men de som gjør disse nettverkene tilgjengelig for nettbrukerne gjennom hosting av såkalte «trackere» (en form for indekser/søkemotorer som finner fram til ønskede filmer og sanger) kan faktisk ansvarliggjøres etter gjeldende lov på begge sider av Atlanteren, har MPAAs advokater funnet ut.

Annonse


MPAA har ikke endelig bekreftet at de vil gå til rettssaker i USA og Europa, men det tradisjonsrike, Hollywood-baserte bransjebladet Variety (krever betalt abonnement) mener å ha svært gode kilder på at så er tilfelle.

I går ble det kjent at amerikansk Høyesterett vil revurdere avgjørelsen fra lavere rettsinstanser om at fildeling i seg selv er lovlig aktivitet. meldingen ble mottatt med stor glede av film- og platebransjen, som lenge har prøvd å få kjent all slik utveksling av piratkopiert materiale ulovlig.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse