Annonse


– Barn sinte av spill

Den svenske foreningen Fair Play har gjort en stor undersøkelse blant mer enn 2 000 svenske ungdommer mellom 11 og 16 år. Seks prosent hevdet de spilte dataspill mer en 35 timer i uken.

Tøffe tall

Av disse seks prosentene sier 31 prosent at de har forsøkt å slutte å spille, men at de ikke klarte det, og 38 prosent hevder de blir rastløse og irriterte dersom de ikke får spille. Førti prosent spiller minst fire ganger i uken (61 prosent av guttene og 19 prosent av jentene). 77 prosent hevder de kjenner noen som spiller for mye.

– Dette er ingen vitenskaplig undersøkelse, men resultatet er nok ganske representativt. Tallene er såpass sterke. De viser også at vi trenger med forskning på dette området, sier hjerneforsker Per Hamid Ghatan ved Karolinska Institutet.

Forbanner TV-spillet

Elisabeth Junttila i Hem och Skola har en sønn på 17 år som har vært en av disse ungdommene. Nå jobber hun for at foreldre skal vite at de får abstinens om de ikke spiller, og at de kan miste tidsperspektivet. Til slutt skal de ikke kunne skille mellom natt og dag.

Annonse


– Jeg forbanner den dagen jeg kjøpte TV-spill til min sønn, som da var seks år. Den var «in» da og jeg trodde det var som hvilken som helst leke. Dette er den nye tidens spillegalskap. Ungene får abstinens om de ikke spiller. De blir rastløse og aggressive, sier Junttila.

Kilde: Dagens Nyheter

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse