Nokia 6630

Annonse


TEST: Nokia 6630

Nokia 6630 er utvilsomt en av den mest spennende telefonene på det norske markedet for øyeblikket. Selvsagt mye på grunn av det i praksis er den eneste 3G-mobilen i Norge (ja, vi husker Nokia 7600 og Nokia 6650). Likevel står telefonen godt på egne bein selv uten denne funksjonaliteten.

Telefonen har nemlig det meste av funksjoner som man kan vente av en toppmodell i dag, som megapikselkamera, MP3-spiller og gode applikasjoner. Det eneste den mangler er radio, men denne telefonen har flere andre fordeler .

Raske menyer

Først og fremst er Nokia 6630 utrolig rask i bruk. De fleste telefoner sliter med menyvalg og applikasjoner som går mer eller mindre tregt. På denne mobilen skjer imidlertid valg av funksjoner øyeblikkelig. Flere applikasjoner kan fremdeles omtales som trege, men dette er likevel en av de raskeste mobilene vi har opplevd.

Vi synes også det er morsomt å konstatere at Nokia endelig har begynt å pynte på Series 60-systemet sitt. Dette operativsystemet har nemlig blitt totalt forbigått av konkurrentene (spesielt Sony Ericsson) når det gjelder utseende.

Annonse


Operativsystemet i Nokia 6630 ser nå en god del bedre ut. Fremdeles er det et lite stykke igjen, men nå virker det i hvert fall som om Nokia har skjønt at det er ikke bare det eksterne designet som er viktig.

Godt kamera

Den nye 3G-mobilen fra Nokia er utstyrt med et kamera som tar bilder på effektive 1,23 megapiksler. Kvaliteten på bildene man tar i dagslys er uten tvil konkurransedyktig med Sony Ericsson S700i. Sistnevnte har likevel flere innstillinger og funksjoner som gjør at vi fremdeles setter denne litt høyere på dette punktet.

Flere av de andre mobilprodusentene har også begynt å inkludere linsedeksel på sine kameramobiler. Dette har fremdeles ikke Nokia, noe som er en synd og skam. Spesielt i forhold til denne modellen som er utstyrt med et design som gjør at pekefingeren ofte blir liggende på linsen.

Nokia 6630

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ikke for videosamtale

Kanskje mest overraskende er det at denne 3G-mobilen har et mobilkamera som sitter fast på baksiden av telefonen. Dette betyr at man ikke kan kjøre videotelefoni fullt ut. Skal man kunne ta i bruk toveis videotelefoni må man nemlig ha et kamera som kan stilles inn slik at man kan ta opp video av brukeren mens denne ser på skjermen.

Nå hevder riktignok Nokia og flere mobileksperter at videotelefoni ikke vil bli mye brukt. Levende bilder er imidlertid markedsført som en av de tingene som er poenget med 3G. Derfor er det merkelig at denne telefonen ikke har mulighet til dette.

Nokia har derimot lansert en dockingstasjon til denne mobilen som har et kamera stilt mot brukeren. Med dette ekstrautstyret kan man derfor bruke videotelefoni fullt ut. Men litt av poenget blir jo borte, siden man da ikke er mobil lenger. (Man kan riktignok bruke denne mobilen til en form for videotelefoni, men ikke på den måten man hele tiden har forventet)

Når man snakker om dockingstasjon, må det nevnes at det følger med en USB-kabel til denne telefonen som gjør synkroniseringen av telefonen til en lek. Her bør andre lære av Nokia, for alle mobiltelefoner som regnes som noenlunde proffe bør dette følge med.

Fett med 3G

Noe som er helt klart er at 3G er fett, selv om det fremdeles er minimalt med tjenester og dekningen heller ikke er god nok til at man kan forvente stabil bruk mens man er på farten.

Når man har dekning, er surfing over 3G-nettverket med denne telefonen en lek. Det blir som å gå fra en PC med analog tilkobling til fullt bredbånd. Telefonen gjør det for første gang til en glede å surfe via mobilen.

Vi kan også anbefale bruk av mobil-TV mens man står i drivethru-køen på McDonald’s – helt genial måte å få tiden til å gå.

Knall mobil

For å slåss med topptelefonen fra Sony Ericsson trenger Nokia fremdeles å oppgradere skjermen, som har 262 000 farger. Dette har begynt å bli en standard på toppmodeller fra mobilprodusentene om dagen, og det er på tide at Nokia kommer etter.

Nå har imidlertid Nokia 6630 en annen viktig fordel. Nemlig at den støtter trebåndstelefoni, i tillegg til EDGE og UMTS. Dette er i så måte den mest totale kommunikasjonsløsningen på det norske mobiltelefonmarkedet i dag. Den mangler imidlertid litt av «wow»-faktoren som S700i har.

Nokia 6630 er likevel et meget godt alternativ og bør vurderes nøye av alle som er ute etter en mobiltelefon i dag.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse