WiFi

Annonse


Nå får Norge trådløst supernett

WiFiCatch har vunnet sin del av budrunden om et landsdekkende trådløst bredbånd basert på Wimax-teknologi. Det samme har Telenor og NextGenTel fått. Lisensene gjelder frem til 2022.

Supplement og trussel

Wimax-teknologien blir i første omgang en teknologi for bedrifter og hjemmekontorer, siden det kreves både dyre og store modemer for å ta i mot signalene. Men disse signalene kan enkelt videredistribueres via mindre WiFi-enheter, tilsvarrende de som i dag står hjemme i stua hos folk. I tillegg har tester vist at trådløst Internett med Wifi-standarden også kan fungere i store hastigheter, f.eks. i en bil i fart.

Dermed kan Wimax på sikt kunne bli både en trussel mot og et supplement til 3G-nettet – vel å merke til PC-bruk.

Hele landet

Frekvensblokkene gir Catch god dekning i hele landet, skriver selskapet i en pressemelding. De skal betale i underkant av fem millioner kroner for lisensene.

Annonse


Gennom Wimax kan leverandørene tilby bredbånd til områder som ikke har eller kan få bredbånd over tradisjonelle telefonlinjer. Wimax er raskere og har større dekningsgrad en wlan, og kan brukes som erstatning for adl eler fiber.

Testnett raskt på plass

– Vi har vurdert teknologien i en tid og planlegger å etablere et testnett relativt raskt, sier administrerende direktør Kjell Ivar Hansen i Catch.

Catch dekker nærmere 70 prosent av landets abonnenter med dsl-teknologi, noe som også vil gjelde for en fremtidig satsing på andre generasjons adsl (adsl2+).

Kan true 3G

– Wimax kan vise seg å bli et meget kostnadseffektivt alternativ til umts (3G-telefoni, red.anm.). I tillegg kan vi benytte frekvensen til høyhastighetstjenester og som transportteknologi, sier Hansen.

Denne artikkelen er hentet fra vår søsterpublikasjon ITavisen.biz

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse