HDTV til Norge

Digitalfjernsyn

DigitalfjernsynHDTV (High Definition Television) har vært på banen en stund allerede i USA og Japan, med langt mer høyoppløselige bilder enn det vi er vant til her i landet.

Nå kommer HDTV-kanalen til Norge, som del av tilbudet fra bredbåndsselskapet Lyse Tele. 17 000 Lyse-kunder landet over vil dermed få tilgang til kanalen HD1, foreløpig den eneste HDTV-kanalen i Europa, levert av belgiske Euro 1080. Tidligere har denne kanalen kun vært tilgjengelig via Viasat satelittsendinger.

Topp kvalitet

Oppløsningen på HDTV-sendinger er fem ganger så stor sam vanlige fjernsynssendinger, og datamengden som overføres under sending (23 MB/s) er tre ganger så høy som på en vanlig DVD-film. For å kunne se HDTV i all sin høyoppløselige prakt trenger man en plasma-TV, LCD-skjerm eller projektor som støtter teknologien.

Annonse

– Særlig store scener med masse detaljer kommer mye bedre frem på HDTV. Kanalen sender da også mye reiseprogrammer, filmer og sport. På grunn av kvaliteten og størrelsen blir følelsen av å være til stede mye sterkere, sier Toril Nag i Lyse Tele. For eksempel ble OL i Athen i sommer i sin helhet filmet i HDTV.

Lyse Tele vurderer også å tilby film on-demand i HDTV-kvalitet neste år.

Kilde:
Newswire

Annonse
Annonse