Filmpirat fikk millionbot

Hollywood stjerner

Hollywood stjernerAmerikanske Academy of Motion Picture Arts har i flere år sendt ut såkalte screenerkopier til sine medlemmer, slik at disse kan se filmene på forhånd for å kunne gi sine stemmer. Disse kopiene ble etter hvert spredt videre til piratene.

Derfor bestemte akademiet i fjor å sende ut kopier med vannmerker, slik at eventuelle kopier som ble spredt på nettet enkelt kunne spores tilbake til kilden. Dette har nå gått hardt ut over den 70 år gamle amerikanske skuespilleren Carmine Caridi.

Stor bot

I begynnelsen av året innrømmet nemlig Caridi at han hadde sendt omtrent 60 screenere til kameraten Russel Sprague, som distribuerte dem videre over nettet. Etter innrømmelsen ble Caridi sparket ut av akademiet, i tillegg til at han ble rammet av sivile søksmål fra to filmstudioer.

Annonse

Skuespilleren, som er mest kjent for sine roller i to Gudfaren-filmer og Bugsy, ble tirsdag dømt for forholdet etter at han unnlot å svare på siktelsen. Dommeren beordret Caridi til å betale studioene 150 000 dollar (910 000 kroner) for hver film som var en del av de sivile søksmålene.

Dette gjaldt filmene Big Fish og Something’s Gotta Give fra Columbia Pictures og The Last Samurai og Mystic River fra Warner Bros. Noe som fører til at Caridi må ut med 600 000 dollar (3,64 millioner kroner) totalt. Men hvorvidt studioene vil få sine penger er usikkert.

Gammel og grå

Caridi har nemlig fortalt at han ikke har nok penger til å betale for en advokat. Han hevder også at han bor i en utleiebolig der han kun lever av pensjonen sin. Caridi skal også lide av en årelidelse og kraftige ryggsmerter. Han mener imidlertid at han allerede har fått straff nok.

– Jeg ga filmene til noen som lastet de opp på nettet uten at jeg visste om det. Hadde jeg vist dette ville jeg aldri sendt dem til han. Jeg føler at det eneste jeg gjorde galt var å bryte pakten jeg hadde med akademiet ved å gi screnneren til en annen person. Jeg har allerede fått min straff fra dem – de sparket meg ut etter 22 år, sa Caridi til Los Angeles Times.

Kilde: BBC News
Kilde: E! Online
Kilde: Los Angeles Times (krever registrering)

Annonse
Annonse