Microsoft advarer Linux-brukere

Linux vs. Windows

Linux vs. WindowsHittil har Linux-folket ristet på hodet over advarsler om slike søksmål. Og så langt er det bare selskapet SCO som har gjort alvor av truslene, med søksmål mot blant andre IBM og Daimler-Chrysler.

Pekefinger fra Ballmer

Derfor er det oppsiktsvekkende at selveste Microsoft nå offisielt går ut og sier at de som bruker Linux kan riskere å måtte punge ut store penger i erstatninger.

Microsoft ser ikke overraskende på utbredelsen av det åpne operativsystemet Linux som en trussel mot sitt eget operativsystem Windows. Microsoft-sjef Steve Ballmer advarer nå en rekke asiatiske næringsliv- og regjeringstopper. Bruken av Linux kan føre til store søksmål, hevder han.

Annonse

Brudd på patenter

Tidligere i år fortalte Open Source Risk Management Group at Linux-brukere kunne risikere store søksmål på grunn av at operativsystemet bryter mer enn 228 patenter. Ballmer mener derfor at regjeringene kan risikere at de som sitter på patentene kan komme til å saksøke brukerne, uten at han dermed hevder at det er Microsoft som vil gå til slike søksmål.

– En dag kommer noen til å prøve å få tak i penger ut fra brudd på patentrettigheter. Dette gjelder alle land som er en del av WTO (verdens handelsorganisasjon), hevdet administrerende direktør Steve Ballmer i Microsoft under en konferanse i Singapore i forrige uke.

I oktober byttet forsvarsdepartementet i Singapore fra Windows til åpen kildekode. Flere andre regjeringer i regionen planlegger også å bruke mer åpen programvare. Kina, Japan og Sør-Korea ble blant annet blitt enige om å samarbeide om å utvikle Linux-applikasjoner.

Redd for sikkerheten

En av grunnene til at flere velger å bytte ut sine operativsystemer er frykt for å bli avhengig av Microsoft. Spesielt er flere i Kina bekymret for at noen av patchene fra selskapet kan brukes av amerikanske myndigheter til å få tilgang til og koble ut kinesiske datanettverk. Balmer hevder frykten flere regjeringer har er ubegrunnet.

– Vi mener vår programvare er sikrere enn programvare basert på åpen kildekode. Den er sikrere fordi vi står bak den, vi fikser den, fordi vi lagde den. Ingen vet hvem som lager slik åpen programvare, sa Ballmer.

Kilde: CNN.com

Annonse
Annonse