Først med digitalt filmarkiv

Filmarkivet.no

Filmarkivet.noForutsetningen for å kunne hente opp filmene hjemme, biblioteket eller på andre steder er en adsl- eller anen bredbåndslinje med en kapasitet på minimum 640 kbit/s.

– Vi regner med at mellom 600.000 og 700.000 nordmenn kan hente opp filmer fra vårt arkiv, sier prosjektleder Ole A-. Werring i Norsk Filminstitutt.

Tre nye titler ukentlig

Det nye arkivet har i dag har rundt 200 titler med spillefilm. kortfilm, reklamefilm og dokumentarfilm. Rundt tre titler kommer til i uka. Oppgraderingen vil etter hvert gå raskere

Annonse

Vederlag knyttet til rettigheter er klarert etter avtaler med norske rettighetsorganisasjoner. Det føres forhandlinger med importører av utenlandsk film for å avklare rettighetsspørsmål med disse.

Det nye digitaliserte arkivet er utviklet blant annet i samarbeid med Agder Energi. De har bygd et høyhastighets fibernett i sitt område, hvor de blant annet tilbyr film.

Kommersielt

Deres kunder kan nå hente opp filmer fra filmarkivet.no. Den kommersielle distribusjonen administreres av selskapet NorgesFilm, med hovedkontor i Kristiansand.

Daglig leder Jan-Robert Jore i NorgesFilm opplyser at de forhandler med Telenors iKanal, Nextgentels Broadpark, Lyse Energi, BKK og andre bredbåndsaktører opp til Tromsø om distribusjon av filmene.

– Dette vil bli et tilbud bredbåndsaktørene kan legge inn i sine innholdspakker, sier Jore.

Han opplyser at det nye filmarkivet til nå har kostet rundt 12 millioner kroner. Hva sluttsummen vil bli når alt historisk filmateriale ligger inne i arkivet er ikke kjent.

Konkurrent til utleierne

Administrerende direktør Lene Løken i Film & Kino, som var til stede under åpningen av den nye portalen, sa at dette blir en konkurrent tilt tradisjonell utleie av filmer på vhs og dvd.

— Det blir ingen konkurrent til kinoen, tvert i mot kan dette bli et tilbud til kino-Norge som elektronisk film, sa hun.

Filmene er selvfølgelig ikke gratis. Det er lagt inn to betalingsløsninger, over mobiltelefon og payex. Biblioteker og skoler kan inngå en annen og mer generell bruksavtale. Deichmanske bibliotek i Oslo med to filialer, og bibliotek i Kristiansand og Trondheim har inngått bruksavtaler med NorgesFilm.

Imponert

Under en pressekonferanse torsdag åpnet Ole A. Werring den første kommersielle visningen i BaneTeles lokaler i den gamle Øsbanestasjonen i Oslo.

Under betaling la han inn et mobilnummer, ble spurt om passord, som han også la inn.

– Er det noen i salen som har dette nummeret, spurte han.

– Ja, jeg, svarte moderniseringsminister Morten A Meyer (H), og satte seg tilbake for å nyte Margreth Ohlins film ”Dei Mjuke Hendene” fra 1998. Alle Ohlins filmer bortsett fra premieren ”Ungdommens Råskap” kan lastes ned over filmarkivet.no.

– Helt utrolig, sa Meyer da filmen dukket opp på storskjerm i fullverdig dvd-format. Myndighetene har støttet utviklingen av det nye digitale arkivet med Høykom-midler

En spillefilm koster 30 kroner, og den kan du ha i ett døgn. Filmen kan hentes ned på pc, kobles fra pc til tv, eller lastes ned gjennom set top-boks direkte inn til TV for de som har bredbånds- eller IP-TV.

(ITavisen.biz)

Annonse
Annonse