TEST: Half-Life 2

Half-Life 2 toppsakbilde 2

Det er nesten så vi ikke tror det, men her sitter vi altså nå endelig med Half-Life 2. Utallige utsettelser er tilgitt på flekken. Så bra er det nemlig.

Gjensynet med Gordon Freeman, helten fra det første Half-Life-spillet, er mildt sagt hjertelig. Forventningene til dette spillet har vært absurde, og utvikler Valve kan nå fornøyd konstatere at de i stor grad klarer å leve opp til dem.

Denne gang kastes du inn i en dystopisk scifi-verden der Freeman nå har oppnådd legendestatus siden det første spillet, og blir opprørernes nye håp i kampen mot den undertrykkende militærmakta. Uten å røpe for mye er det trygt å røpe at du får mengder av sjanser til å bryne deg mot topptrente elitesoldater, roboter, aliens og mutanter.

Annonse

Variert og heftig

Half-Life er en skikkelig berg-og-dalbane-tur mellom forskjellige miljøer, spilltyper og stemninger. I det ene øyeblikket er du på flukt fra lovens lange arm gjennom smug, bakgater og hustak – i det neste på vill ferd gjennom det gamle kanalsystemet på et sprekt ombygd amfibiekjøretøy. Her blandes fugl og fisk med stor stil, og Half-Life 2 hopper elegant mellom alt fra horror survival til utfordrende hjernegym.

Visuelt er Half-Life 2 en fryd, og omgivelsene er ofte store imponerende utendørslandskaper. Det hele oser av realisme. Særlig inntrykk gjør vanneffektene, såvel som de utrolig heftige ansiktsanimasjonene på personene du møter. Valve har klart å blåse mer liv i sine figurer ved hjelp av blikk, mannerismer og lipsync enn jeg kan huske å ha sett i noe spill.


Se videoklipp fra Half-Life 2

Innovativt

Kjøretøyene er et herlig tilskudd, og gir både variasjon og spenning. Men den virkelige aha-opplevelsen kommer når du blir kjent med gravitasjonsgeværet, og dets mange muligheter. Half-Life 2 har nemlig ekstremt heftig simulert fysikk, der det aller meste kan løftes, dyttes og flyttes på. Og her kommer gravitasjonsgeværet inn som din trofaste følgesvenn, som lar deg gjøre alt fra å rive radiatorer ut av veggen og bruke de som kuleskjold til å kaste brennende oljefat eller skarpe gjenstander på dine mange fiender.

Flipper bilen din over på taket? Gravitasjonsgeværet fikser saken. Half-Life 2 er rikt på små utfordringer der du må flytte på saker og ting og tenke kreativt for å komme deg videre.

Half-Life 2

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ellers sitter det meste som det skal. Fiendene oppfører seg stort sett eksemplarisk, går i dekning, bykser frem og lobber granater på forholdsvis intelligent vis, og kan til og med bruke tønner o.l. som våpen. Action-nivået er høyt.

Skal man først lete, finnes det riktignok et par småting å irritere seg over. Det er for eksempel plagsomt at spillet stopper for å laste inn nye områder litt for ofte. Det bryter opp den ellers gode flyten å kronisk måtte ta atskillige sekunders avbrekk for innlasting. Historien kan dessuten virke en smule vag og utilgjengelig, og det er litt vrient å få tak på nøyaktig hva det er som foregår til enhver tid, hvor du skal, og hvordan ting har blitt som de er i City 17 og omegn.

Løp og kjøp

Til tross for å være «bare» et lineært førstepersons skytespill, klarer Half-Life 2 likevel å fremstå som noe helt eksepsjonelt. Det er mulig det er den nydelig grafikken som gjør utslaget. Kanskje er det den suverene Havok-fysikksimuleringen, eller de fantastiske animasjonene. Kjøretøyene. Gravitasjonsgeværet. Eller måten det hele er snekret sammen på.

Uansett er Half-Life 2 desidert årets tøffeste PC-spill.

Annonse
Annonse