Bedre dekning på Mars

Spirit på mars

Spirit på marsDen amerikanske romfartsorganisasjonen vil investere rundt 2 milliarder norske kroner i en ny type laser som skala avløse dagens kommunikasjon mellom romfartøy i det ytre verdensrom og Jorda.

Ti ganger raskere

Laseren bruker bare fem watt, men har likevel en rekkekvidde på 300 millioner kilometer. Utfordringen er å få lysstrålen til å treffe mottakeren og senderen nøyaktig.

På sikt kan denne teknologien komme til å erstatte dagens satellitter for TV, data og annen informasjon over lange avstander. Via reléstasjoner kan signalet fraktes over ufattelig lange avstander. Og hastigheten er ti ganger det man opererer med i dag.

Annonse

Men det er langt fram. For NASA regner ikke med å ha systemet oppe og gå før tidligst om 25 år, opplyser Raol De Paula i NASA til space.com.

Annonse
Annonse